Görme engelliler için basit bir bastondan daha fazlası

Date:

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) görme engelliler için giyilebilir titreşimli bir ürün geliştirdi

Geçen onca yüzyıldan bu yana ilerleyen teknolojiye rağmen görme engelliler için metal bir çubuktan daha ileriye gidilmemişti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bir gün bastonun yerine geçebilecek bir ürün üzerinde çalışıyor.

Sistem, göğüs bölgesinden vücuda bağlı ve boyuna asılı bir şekilde 3D kameraya sahip bir bilgisayar ile çalışıyor. Kamera nesnelerin yerini algılayarak nesnenin konumuna göre sisteme sinyal gönderip uyarıcı titreşimler haline getiriyor. Titreşim motoru nesnenin uzaklığına göre farklı frekanslarda titreşim yapıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) görme engelliler için giyilebilir titrelimli bir ürün geliştirdi.

Ekip titreşim için en ideal yerin karın bölgesi olduğunu çünkü hassas bir duyarlılığı olduğunu söylüyor. Görme engelli insanların işitme duyularına çok fazla güvenme eğilimleri olduğu için sesli uyarılardan çalışmanın başlarında vazgeçildi. Baş ve boyun bölgesinde uğultulu bir şekilde dikkat dağıtıyordu.

Sistem ayrıca belirli nesneleri (“masa” için “m” ya da “sandalye” için “s”) tanımlamak için görme engelli alfabesi pedleri kullanıyor. Basit bir bastonun yapabileceklerinin de ötesinde yeteneklere sahip olan bu cihaz aynı zamanda oturulmak istenen sandalyenin boş olup olmadığının ayrımını yapıp bunu kişiye aktarabiliyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zaka Laboratuvarı (CSAIL) başkanı Daniela Rus, “Sistem kullanıcıya bir otel lobisinde bir sandalye bulmak ve sandalyenin boş olup olmadığını belirlemek gibi beyaz bir bastonun yapabileceğinden çok daha fazla işleri yapmasına yardımcı olabiliyor.” diyor. Sadece gözlerinizi kapatın ve kalabalık bir alanda boş bir sandalyeyi nasıl bulabileceğinizi bir düşünün. Bu sistem dünyayla ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Yani hayata bağlıyor.

Ekip bu cihazı görme engelliler için çok iyi bir şekilde test ediyor. Sandalye arama testi ile yanlışlıkla yapılan temas oranını yüzde 80 azaltabiliyor. Deneklerden test alanında dolaşmaları istendi ve alanda bulunan insanlarla çarpışma oranı yüzde 86 azaldı.

Daniela Rus, “Bilgisayarların uzay keşfinden her gün attığımız adımların sayılmasına kadar her konuda bize yardımcı olduğu bir dünyada görme engelli insanlar için beyaz bir bastondan daha fazlasını yapabiliriz.” diyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...