GPS Küresel konumlama sistemide yeni gelişmeler var.

Date:

Raytheon şirketi, GPS OCX olarak bilinen küresel konumlandırma, yeni nesil operasyonel kontrol sisteminde ilerleme kaydediyor.

Raytheon tarafından ABD Hava Kuvvetleri Uzay ve Füze Sistemleri Merkezi ile yapılan sözleşme uyarınca GPS OCX mevcut GPS operasyonel kontrol sisteminin yerini alacak ve GPS III uydularının piyasaya sürülmesini destekleyecek.

Raytheon istihbarat enformasyonu başkanı Dave Wajsgras, “OCX için elde edilen son kilometre taşları, uzun vadeli program taahhütlerini yerine getirme ve 2017’deki ivmemizi korumak konusundaki kararlılığımız devam ediyor dedi.

GPS OCXGPS OCX Nedir ?

GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir. 

Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar. Küresel ölçekte çalışan GPS bu tür sistemlerin öncüsüdür. Bu sistem, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı‘na ait, yörüngelerinde sürekli olarak ilerleyen uydulardan oluşur. Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen sistem, bir GPS alıcısı ile kullanılacak şekilde herkes tarafından erişilebilir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

GPS OCX

GPS sistemi, var olan sistem üzerinde teknoloji ilerlemeleriyle ve  taleplerle artık Yeni Nesil Operasyonel Kontrol Sistemi (OCX) destekli, gelişmiş GPS III uydularının hayata geçirilmesi girişimlerine öncü olmuştur. Dönemin Beyaz Saray ve Başkan Yardımcısı Al Gore 1998 yılında sözkonusu bu değişimi başlattı. 2000 yılından beri, GPS III yenilenmesi ve geliştirilmesiyle ilgili kararlar ABD Kongresi yetkisindedir.

OCX yetenekleri bu yazılım geliştirmesiyle birlikte, eski GPS zemin sisteminin yerini almasına ve genel olarak GPS’teki önemli gelişmelere katkıda bulunuyor.

Raytheon yetkilileri,  GPS OCX programının geri kalan kısmı için, bilgisayar korsanlarına karşı siber koruma, GPS doğruluğu iki katına çıkması ve kullanılabilirliğinin artırılması için titizlikle çalıştıklarını bildirdi. Hali hazırda eski GPS yer sistemi üzerinde kullanılan durdurma boşluğu ve yama önlemlerinin yerini alacak kalan yazılım geliştirme ve ilişkili  özelliklerini daha verimli bir şekilde tamamlayacaklarını bildirdi.

GPS Frekansları
Bant Frekans
(MHz)
Faz Özgün Kullanımı Çağcıl Kullanımı
L1 1575.42
10.23×154
Eş Fazlı (I) Şifrelenmiş Kesinlik P(Y) kodu
Dördün-
Faz (Q)
Kaba-edinim (C/A) kodu C/A, L1 Sivil (L1C), ve
Askeri (M) kod
L2 1227.60
10.23×120
Eş Fazlı (I) Şifrelenmiş Kesinlik P(Y) kodu
Dördün-
Faz (Q)
Modüle edilmemiş taşıyıcı L2 Sivil (L2C) kod ve
Askeri (M) kod
L3 1381.05
10.23×135
Nükleer Patlama için kullanılır (NUDET)
Algılama Dizgesi Faydalı yükü (NDS);
nükleer detonasyon sinyalleri/
yüksek enerjili kızılötesi olaylar.
Nükleer deneme yasağı antlaşmaları
uygulamak için kullanılır.
L4 1379.913
10.23×1214/9
(İletim yok) Ek için çalışılan
iyonosfer kaynaklı düzeltme
L5 1176.45
10.23×115
Eş Fazlı (I) (İletim yok) Safety-of-Life (SoL) Veri sinyali
Dördün-
Faz (Q)
Safety-of-Life (SoL) Pilot sinyal

 

Ek olarak diğer sistemlerin kullanımında GPS geliştirilme aşamasındadır. Rus navigasyon sistemi GLONASS, GPS gibi geliştirilmektedir; Fakat GLONASS, 2000’li yılların ortalarına kadar dünyayı tam olarak kapsamadan çalışmıştır. GPS’in yanı sıra AB tarafından geliştirilen Galileo, Çin tarafından geliştirilen Compass ve Hindistan tarafından geliştirilen IRNSS adlı konumlandırma sistemleri de mevcuttur.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...