İsrail savunma sistemi Arrow, saldırı gerçekleştirdi

Date:

Hedef Hizbullah askeri tesisleri

İsrail’in Cuma günü erken saatlerde Hizbullah’ın Suriye’deki hedeflerine yapmış olduğu hava saldırılarının sonucunda ülkenin Arrow anti-balistik füzesi ilk operasyonel vuruşunu yaptı. Fakat uzmanlar şunu soruyorlar: Neye karşı?

Bu sıra dışı hikaye ile ilgili bilinen şu : İsrail’in ‘Super Green Pine’ radarı (Amerika-İsrail ortak yapımı olan Arrow silah sisteminin bir parçası) bir tehdit algıladı ve ilk operasyonel hedefine karşı bir adet Arrow 2 engelleyici füze gönderdi. Bu olayın kanıtı oldukça açık. Zira füze atıldığında ‘İsrail Home Front’ alarmı Kudüs’ün güney bölgelerinde ve Ürdün Vadisi’nde çalmaya başladı ve aynı zamanda Arrow 2 roket motorunun parçaları Ürdün’de bulunarak, fotoğraflandı.

[irp posts=”9901″ name=”Hindistan, füze yapımı için İsrail’e göz kırptı”]

17 Mart’ın erken saatlerinde İsrail Savunma Kuvvetleri’nden bir yetkilinin yapmış olduğu açıklamadan biliyoruz ki İsrail Hava Kuvvetleri Suriye’deki birkaç noktayı hedef aldı ve bu görev sonrasında birkaç uçaksavar füzesi Suriye’den ateşlendi. IDF bunun füzelerden birini düşüren hava savunma sistemi olduğunu ve İsrail’li sivillerin ya da uçağın bu durumdan olumsuz şekilde etkilenmediğini bildirdi.

Bugün yapılan açıklama misilleme atışlarından söz etmemekle beraber IDF’ten bir yetkili hava saldırılarının İsrail-Suriye-Ürdün sınırının kuzeyinde uzakta bir yerde bulunan Hizbullah’a ait stratejik askeri varlıklara karşı olduğunu doğruladı. İsrail medyası Cuma günü yaptığı açıklamada Suriye’nin Homs bölgesindeki silahlı konvoyları hedeflediğini bildirdi. Homs, daha önce IŞİD’in elinde bulundurduğu ve bu ayın başlarında Rusya’nın desteğiyle Suriye rejiminin geri aldığı Palmyra yakında bulunan bir yer.

Arrow nasıl çalışır?

İsrail medyası Arrow’un SA-5 yerden havaya füzesini vurduğunu bildiriyor. Suriye’nin hava savunma sisteminin hava sınırlarını ihlal eden İsrail’li uçaklara karşı harekete geçmesi oldukça mantıklı. Fakat İsrail saldırısının kendi sınırlarından yüzlerce kilometre ötede gerçekleştiğini göz önünde bulundurursak, ülkeyi korumaya yönelik dizayn edilmiş olan Arrow savunma sistemi neden devreye sokuldu? SA-15 ya da herhangi bir Suriye, hatta Rus SAM füzesi İsrail sınırları içerisinde bir tehdit oluşturmamıştı.

Her şey bir yana Arrow, SAM füzelerini durdurmak için tasarımlanmadı. Bu tip uçaksavar füzeler, sistemin veri tabanının bir parçası değil. Bu sistem otomatik olarak yörüngeleri izleyerek gelmekte olan balistik füzelerin etkide bulunacağı noktaların öngörüsünde bulunarak tespitler yapar. Gövdesinde asılı bulunan hızlandırıcılarla ateşlenen bir SA-5, havada beş hedef oluşturur ve bunlar izleri uygulamada tahmini imkansız eğri görünümlü objeler olarak belirirler (balistik füzelerden farklı olarak).

Peki hedef neydi?

Uzmanlar, Arrow sisteminin erken uyarı ve takip radarının SAM’ın parçalarını yanılgıyla balistik bir hedef olarak algılamış olsa dahi, enkazın nerede olduğunu soruyorlar.

Birkaç uzmanın söyledikleri olası senaryo şu : Suriye rejimi İsrail’in topraklarına yapmış olduğu bir saldırı nedeniyle o denli öfkelendi ki Scud tipi bir balistik füzeyi misilleme mahiyetinde ateşledi. Belki de maksatları İsrail’i, sınırlarına yapacağı olası tecavüzlere karşı uyarmaktı.

Ya da, geçen hafta İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu ile Rus Başkan Vladimir Putin arasında stratejik menfaatler ve Suriye’deki faaliyetlerin koordinasyonu maksadıyla yapılan toplantının ışığında şunu söyleyebiliriz : belki de Şam rejimi, Rus patronu ile kendi düşmanı İsrail arasındaki çok fazla yakınlaşmayı protesto etme ihtiyacı duymuştu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...