Amerikan polisi Google’a baskı yapıyor

Date:

Varsayıma dayalı teşhis

Google, Edina/Minn çevresindeki bölgede finansal dolandırıcılık kurbanı olan şahsın adını araştırmak için kendi arama motorunu kullanan kişilerin iletişim bilgilerini polise vermesi için baskıya maruz kalabilir.

Gazeteci Tony Webster’ın ortaya çıkardığı bir arama izni başvurusu, kurbanın adını Google’da araştıran herkesin bilgisini vermesi talebinde bulunan emniyet yetkililerinin girişimini ortaya çıkardı. Buna göre e-posta adresleri, ödeme bilgileri, MAC adresleri, Sosyal Güvenlik numaraları, doğum tarihleri ve IP adresleri polis tarafından talep edilebilir.

Eğer Google iş birliği yaparsa, bu talep, mahremiyet savunucuları için çileden çıkarıcı olabilir. Webster, polisin, internet ve iletişim sağlayıcılarını zorlamak suretiyle belirli parametrelere uyan herkesi bildirmelerini sağlamak üzere idari mahkeme kararlarını ve arama izinlerini kullanmasının araştırmaya yönelik prosedürleri tersine çevireceğini yazdı.

Olay, Minnesota bankasının bir müşterisinden aldığı 28.500$ değerindeki elektronik havale başvurusunun alınması ile başlıyor. Banka müşterisinin bilgileri yasal görünmekle birlikte, şüpheli pasaportunun bir kopyasını fax ile gönderdiklerinde dolandırıcı oldukları anlaşıldı.

Webster “Edina polis departmanı dolandırıcıların, kurbanın adını Google Görseller’de ararken, faxladıkları sahte pasaport üzerindeki resmi bulduklarını tahmin ediyor. Fakat araştırmacılar bu resmi Yahoo ya da Bing üzerinde bulamamışlar. Dolayısı ile şüphelinin sahte pasaportu yaparken kurbanın adını bulmak için Google’da arama yaptığını ön görüyorlar” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bu teori Edina polisinin arama izni başvurusunda bulunmasına sebep oldu. Buna göre mahkeme emri beş haftalık bir zaman zarfında kurbanın isminin varyasyonlarını Google’da aramış olan herkesin isimlerini, hesap bilgilerini, IP adreslerini, e-posta adreslerini araştırma yetkisini kapsıyor.

Fakat arama izinleri destekleyici mahiyette sebepler gerektirirler, sadece teorik şüpheler kafi gelmez. Tehlike şu ki Google’da kurbanın ismini aramış olan masum insanlar online polis kuşatmasına takılabilirler.

Bildirildiği kadarıyla Google bu talebe karşı çıkıyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...