Jedi beyinler hareketi gerçekleşmeden öngörüyor

Date:

Bilim insanları beyinlerimizin bir parça Jedi olduğunu kanıtladı

Daha önce hiç Jedi güçlerinizin olmasını dilediğiniz oldu mu?

Cevabınız evet mi? O zaman gelin ne kadar Jedi’ siniz test edelim.science news

Hayatınızda hiçbir zaman fantastik aksiyon ögeleri içeren uzak bir galakside yaşayan soylu, bilge, güçlü ve efsane bir savaşçı olamayacağınızı düşünmüşsünüzdür. Ancak ortaya koyulan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre hepimizin beyninin bir yerlerinde en az bir tane Jedi özelliği olduğu tahmin ediliyor.

Hollanda Radbourd Üniversitesi Nijmegen’den bir grup araştırmacının yaptığı bilimsel incelemelerinin sonunda ortaya koyduğu sonuçlar inanılmaz. Bu sonuçlara göre insanoğlu, hareket eyleminin gerçekleşmesinden önce kendi zihninde sonucu simüle ettiğini gördü. Bunun için oldukça yüksek seviyede görselleştirme teknikleri kullanarak nesnelerin hareketinin daha olmadan öngörme yeteneğine sahip olduğunu kanıtlayan bir bildiri yayınladı. İnanılmaz!

Nature Communications’da yayınlanan bir çalışmada, siyah bir ekran üzerinde ekran boyunca hareketi gözlemlenen beyaz bir noktanın takibini içeren basit bir test usulü uygulandı. Çalışmayı uygulayan ekip beyin aktivitelerini izlemek, beyaz noktanın siyah ekran üzerinde çizdiği yolun desenini çizerek öğrenen beyin alanlarını tespit etmek için bir fMRI cihazından faydalandı.beyin gücü ile ilgili görsel sonucu

Kısa bir ara verildi ve aranın sonrasında 24’ten fazla sayıdaki gönüllü denek cihazı tekrar takarak yeni benzer bir animasyon izlediler. Bu sefer noktalı animasyonun yalnızca ilk yarısı gösterildi. Tam da bu sırada fMRI cihaz verileri, beynin daha önce öğrendiğinden dolayı ilk yarısı gösterilen animasyondaki noktanın gösterimin kesildiği andan itibaren, daha önceki animasyondaki noktanın deseni gibi devam ettiğini ve hatta hareketin tamamı izlettirilen animasyona nazaran 2 kat daha hızlı işlendiğini ortaya koydu. Yani kısacası teste katılan deneklerin beyinleri aslında görmeyi umdukları kendi beyinlerinde oluşturdukları görsel simülasyonlarını yürütüyor.  Sonucu da sanki yeniden izliyormuşçasına önceden öngörüde bulunuyorlardı.

Bilim insanları bu durumun bizim için günlük hayatta küçük ya da büyük bir takım faydalar sağlayabileceğini ifade ediyorlar. Örneğin, bir arabanın sokakta ne zaman ve nereden gelebileceğini önceden bilmek gibi bize güvenlik sağlayabilecek tahmini bir biliş hali. Esasen beynimiz bu öngörüleri, hareketin gerçekleşmeden öncesinde yapıyor. Aynı zamanda bunu önceki somut gözlemlere dayandırmak yerine işin içine tahminleri de katıyor. Mantık özelliğini de es geçmiyor.

“Bir şeyi gerçekleşmeden önce görme” insanı özünde bir Jedi’dan ayıran bir özellik ise bu da demek oluyor ki beyinlerimiz büyük birer Jedi sever.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...