Kuzgunların kindar oldukları bir kez daha ispat edildi

Date:

Kuzgun hatayı affetmez

Bir kez dahi olsun bir kuzgun kuşunu kandırmaya yeltenmeyin. Kesinlikle bunu unutmayacaktır ve büyük ihtimalle uzun süre size küsecektir.

Hayvanlarla ilgili kişilikler söz konusu olduğunda, örneğin köpekler sadıktırlar ve her koşulda insanları severler. Diğer yandan kargalar, neye benzediğinize önem veren, sizi dışlayan varlıklardır. Animal Behavior’da yayınlanan bir çalışmaya göre araştırmacılar haksız oldukları halde haklıymış gibi davranıp davranmayacaklarını görmek için dokuz kargayı kendi elleriyle eğittiler. Sonuç: Evet, yapabilirler. Kindar olan kuzgunlar, bu yönleriyle bize çok benziyorlar.

Teste tabi tutulan dokuz kuzgun kuşu esaret altında büyütüldüler ve böylece araştırmacılara aşinalık kazandılar. Sonra da test başladı.

Kuzgunların her biri kafeste iki eğitmen olacak şekilde ayrı ayrı kafeslere konuldular. İlk eğitmen kuzguna bir parça ekmek verdi. Daha sonra kuş bu ekmeği alarak, peynir karşılığında diğer eğitmenle takas etti.

İkinci denemede kuş dışlanarak peyniri almak yerine, eğitmenin gözleri önünde peyniri yiyişini seyretmek zorunda bırakıldı.

İki gün sonra araştırmacılar yedi kuşu bir araya getirdiler ve karşılarına üç eğitmen konuldu: bir tanesi ekmeği veren dürüst eğitmen, diğeri onların önünde peyniri yiyen eğitmen ve üçüncüsü de hiçbir şey yapmayandı. Yedi kuştan altısı, dürüst olanı tercih etti. Diğeri de hiçbir şey yapmayanı. Hiç biri hedefteki eğitmenle oynamak istemedi.

Araştırmacılar bir ay sonra kuşların dokuzunu da test ettiler. Bu sefer yedi tanesi dürüst olan eğitmeni tercih ederken, sadece bir tanesi dürüst olmayanı seçti. Çalışmanın yazarlarından Jorg Massen National Geofraphic’e kuzgun kuşlarının bu çalışmanın gösterdiğinden daha da az affedici olabileceklerini  söyledi. Massen kuşların yaşadıklarını iki yıl boyunca hatırlayabileceklerini, bunun da kafeste onlarla kimin olduğunu ne kadar uzun süre hatırlayabildiklerini gösterdiğini düşünüyor.

Çalışmanın sonucu aslında çok da sürpriz değil zira kuzgunlar zekalarıyla bilinirler (öyle ki cenaze töreni bile düzenlerler) ve aynı zamanda sosyal yapıları oldukça komplekstir. Herhangi bir toplulukla etkileşimde bulunabilmeniz için kimin iyi olduğunu ve intikam almak için kime ihtiyacınız olduğunu hatırlamanız gerekir. Bu nedenle bir dahakine parkta gezinirken kuzgunlara taş atmadan önce düşünün. Zira bu videodaki durumu yaşamak istemezsiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...