Mars atmosferi için yapay manyetik alan kalkanı önerisi

Date:

NASA, Mars atmosferini korumak amacıyla manyetik kalkan kurmayı öneriyor

Dünyamız, galaksiler boyunca dolaşarak gelen radyasyon rüzgarlarından ve özellikle Güneş’teki patlamalar sonucunda oluşan Güneş rüzgarlarından, sahip olduğu manyetik alan kalkanı sayesinde korunmaktadır. Ancak Mars için aynı şeyler söylenememektedir. Manyetik alanını 4.2 milyar yıl önce kaybettiği söylenilen Mars, bu koruma alanı olmadan maruz kaldığı radyasyon rüzgarlarının etkisinden kurtulamamıştır. Güneş rüzgarları Mars atmosferini sıyırarak, kademeli şekilde atmosferin incelmesine sebep olmuştur.

NASA liderliğindeki bir ekip, Mars’tan geride kalan atmosferi muhafaza etmek ve buraya yapılacak keşiflerde insanları korumak amacıyla bir proje ortaya koymakta. Bilim adamları gezegenin ilerisinde L1 Lagrange Noktası’na yerleştirilecek ve üzerine gelen güneş rüzgarları ve radyasyonlarını saptıracak yapay bir manyetik alan kalkanı kurulmasını önerdi. Simülasyonlar, bu yöntemle Mars atmosferinin kalınlaşacağını ve kuzey kutbundaki donmuş karbondioksit buzlarının eriyeceğini göstermekte. Hatta sera gazı etkisi oluşarak su buzlarının eriyeceği ve Mars okyanuslarının bir kısmının yenileneceği tahmin edilmekte.

[irp posts=”6421″ name=”Yale’in sıvı metal malzemesi manyetik alanlara ışık tutabilir”]

Aslında konsept göründüğü kadar uzak değil. Şişirilebilir yapılar için mini manyetosferler oluşturma çalışmaları bugün zaten mevcut. Uzaydaki bir çok şeyde olduğu gibi, karşılaşılan en büyük sıkıntı zamandır. Oluşturulacak bu kalkan, gelen radyasyonun saptırılması üzerinde nispeten hızlı bir etkiye sahip olsa da, koca bir gezegenin atmosferini kalınlaştırmanın ve sıcaklıklarını yükseltmenin ne kadar zaman alacağı belli değil.

Yine de bu fikirlerin masaya yatırılması gerçeği bile taktire değer gelişmelerdir. Proje üzerinde NASA ve SpaceX birlikte çalışıyorlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...