Microsoft işletmeler için güvenli Edge tarayıcısı testi yapıyor

Date:

İzolasyon mantığı

Daha güvenli bir Windows tarayıcı fikri size cazip geliyorsa (ki neden olmasın) son Windows 10 Insider Önizleme Yapısı’na göz atabilirsiniz. Çünkü geçtiğimiz Eylül ayında bildirilen fakat nihayet ancak bugün test amaçlı olarak uygulamaya konulan ‘Microsoft Edge için Windows Defender Uygulama Koruyucusu’ özeliğini içeriyor. Bu uygulama koruyucusu temelde tarayıcınızı sanal bir makineye yerleştirir ve böylece tarayıcınız zararlı bir yazılımın saldırısına uğrasa bile PC’nizin diğer bölgeleri bu saldırıdan etkilenmez.

Bu özelliği aktif hale getirmek için ‘Windows özelliklerini aç/kapa’ dialog kutusunu kullanmanız gerekiyor. Bu kutuda bulunan ‘Windows Defender Uygulama Koruması’ seçeneğini işaretlemelisiniz. Şimdi  Microsoft Edge’i açtıktan sonra menüye tıkladığınız zaman ‘Yeni Uygulama Koruma Penceresi’ seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayınca, yeni özel izole edilmiş tarayıcı penceresi açılacak.

Tüm bu işlemler Windows 10’da mümkün kılınan ‘Sanallaştırma Tabanlı Güvenlik (VBS)’ teknolojisi ile uygulanabilir hale getiriliyor. ‘Uygulama Koruyucusu’nun yaptığı sanal PC Edge tarayıcıyı harddiskten, diğer uygulamalardan ve Windows 10 çekirdeğinden uzak tutmuş oluyor. Diğer tarayıcılar da ‘uygulama kısıtlayıcıları’ özelliklerini sunuyorlar fakat Microsoft ‘Uygulama Koruyucusu’nun benzersiz olduğunu zira zararlı yazılımların ve diğer saldırı araçlarının sızmasını imkansız hale getiren bir donanım kutusu bulunduğunu söylüyor.

Bununla birlikte birkaç olumsuzluk da söz konusu. Edge tarayıcıyı sanal makinede çalıştırmak, işlem hızını düşürecektir. Ve her bir tarayıcı sezonu depolandığı için, tüm veriler ve çerezler kapattığınız zaman kaybolacaklar. Aynı zamanda bu özellik şu an için sadece ‘İşletme’lerin kullanımına yönelik. Zira onların güvenlik ihtiyaçları, ortalama birine oranla çok daha fazla olduğundan olsa gerek. Yine de belki de ileride sıradan her kullanıcı için de bir seçenek olarak uygulamaya konulabilecek bir özellik.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...