Microsoft Surface Pro’nun batarya ömrüne rakip yok

Date:

Dahili değişimler

Microsoft yeni ‘Surface Pro’ modelinin lansmanını yaptı ve lansman esnasında numaralandırma şemasını da yayınladı. Bir çokları Surface Pro 5’in çıkmasını bekliyordu fakat yeni tablet/laptop hibrit modeli bildiğimiz Surface Pro olarak tasarlanmış. İlk bakışta Surface Pro eski Surface Pro 4’e çok benziyor fakat bu modelin işe yarayan bölümü donanımı. Microsoft Surface şefi Panos Panay “Anlamlı bir değişiklik yaptık. Yeni Pro modelinde yaklaşık 800 adet yeni tasarıma dayalı parça bulunuyor” dedi.

Yeni parçalar yeni Surface Pro modelinde büyük oranda geliştirme yapılmasına neden olmuş. Microsoft Surface Pro’yu, Core m3 ve Core i5 modellerinde fansız tasarıma sahip yeni Intel yedinci nesil Kaby Lake işlemcisine yükseltmiş. Bu işlemci anahtarı ve bazı Windows 10’daki bazı geliştirmelerle Microsoft yeni Surface Pro modelinin 13.5 saatlik batarya ömrüne sahip olacağına emin. Bu süre, Surface Pro 4’e oranla oldukça büyük bir artış anlamına geliyor. Eğer Microsoft’un iddiaları yerinde çıkarsa, Surface Pro’nun yeni modeli, eskisine oranla %50 daha uzun batarya ömrüne sahip olacak. Core m3 ve i5 modelleri fansız tasarımla piyasaya çıkacakken, en üst model olan Intel Core i7 fan kullanmaya devam edecek.

Panay, yapılan değişikliğin sadece işlemci bazında olmadığını söylüyor. “İşlemci olarak son nesil işlemci olan Kaby Lake’i tercih ettik. Fakat bu ana kart üzerine entegre bir SSD. Bu değişiklik, Windows ve Surface modellerinin mimarisine dair yaptığımız temel bir değişiklik. Bu tasarımla batarya ömrü 13.5 saate ulaşıyor. Önceki nesil ürüne oranla daha hafif olan cihaz, fansız olduğu halde çok daha güçlü olacak” diyor.

Surface Laptop modelinde olduğu gibi Microsoft bu modelde de uyku geliştirmeleri yapmış. Bu nedenle cihazı güvenle açıp kapatarak batarya ömrünü kontrol altında tutabilirsiniz. Bu durum Surface Pro 4 ve Surface Book’ta sorun oluşturuyordu. Görünen o ki son Surface Laptop ve Pro cihazlarında artık bu sorunla karşılaşmayacağız.

Microsoft yeni  Surface ailesine büyük yatırım yapıyor

Surface Pro’da gerçekleşen değişiklikleri resimler üzerinde göstermek zor. Fakat bazı ince farklılıklar mevcut. Cihaz çevresine yerleşik fan bir miktar küçültüldüğü için eskisi kadar belirgin değil. Cihazın köşeleri de yuvarlaklaştırılmış. Bu haliyle tablet gibi kullanmak için elinize aldığınızda daha uygun kullanım imkanı sunuyor. Core m3 ve Cori i7 modelleri aynı ağırlıktalar fakat Core i5 modeli biraz daha hafif. Fakat genel anlamda cihaz, Surface Pro 4 gibi hissediliyor.

Yeni menteşe sistemiyle cihaz neredeyse yatay konuma gelebiliyor

Yapılan diğer bir küçük değişiklik menteşe dizaynında gerçekleşmiş. Microsoft benzer Surface Studio 165-derece açı tasarımını Surface Pro için de yapmıştı. Bu tasarımla cihaz hemen hemen yatay konuma gelebiliyor. Güvenlik sebebiyle cihazı çok fazla yatırmaya çalışırsanız, bir noktadan sonra yatıramıyorsunuz. Bu noktada Microsoft menteşeye çok fazla baskı uygulasanız dahi kırılmayacağını iddia ediyor. Microsoft’un geçmişteki modellerinde kullandığı menteşeler dayanıklı yapıya sahiptiler. Dolayısı ile bu modelin de benzer dayanıklılığa sahip olacağını söyleyebiliriz.

Yeni menteşe açısı ile birlikte Microsoft aynı zamanda Surface Pro ekranı üzerinde ‘Surface Dial’ desteğini de getiriyor. Sketchable gibi uygulamalarla etkileşimde bulunmak için Surface Studio’da olduğu gibi Dial’ı ekranın üzerine yerleştirerek  kullanabilirsiniz. Aynı özelliğin bu yıl içerisinde yazılım güncellemesi yolu ile Surface Book ve Surface Pro 4’e de getirilmesi düşünülüyor fakat kutudan çıktığı şekliyle teslimatı sadece yeni Surface Pro modelinde olacak.

Surface Pro’da yapılan en büyük değişikliklerden biri yeni ‘Surface Pen’. Bundan sonra cihazla birlikte verilmeyecek olan bu aparatı ayrıca 99 dolara (Amerika fiyatı) satın alabilirsiniz. Tilt kalemin eğim açısını belirleyerek gölgelendirmeyi ve daha etkin mürekkep kullanımını sağlayacak. Wacom tabletlerini kullanan yapımcıların talep ettikleri bir şeydi ve nihayet Microsoft bu talebi yerine getirdi.

Microsoft aynı zamanda basınç hassasiyet seviyesini 4096 olarak değiştirdi. Aktivasyon kuvvetinde yapılan bir değişiklik. Mürekkep artık daha az bulanık ve daha duyarlı. Hatta kalemin kendisinde dahi bir miktar geliştirme söz konusu. Cihazın üst bölümünde bulunan klip artık yok. Tasarımcıların ne düşündüklerini görmek için beklemeliyiz fakat büyük bir geliştirme gibi görünüyor. Panay “Kalemi bastırdığınız ölçüde tükenmez kalem gibi yazmaya başlıyor” diyor.

Yeni model Alacantra kumaşla birlikte gelecek

Surface Laptop modelinde olduğu gibi Microsoft, Surface Pro klavyesinde de Alacantra’ya geçiş yapıyor. Platin, bordo ve kobalt mavisi Surface Pro Type çantalar ayrıca 159$’a, bilindik siyah renk Alacantra kumaş modeli ise 129$’a satın alınabilecek. Yeni Surface Pen de uyum sağlaması için benzer renk seçenekleriyle edinilebilecek. Fakat maalesef Surface Laptop’ta olduğu gibi Pro modelinde de USB-C girişleri yok. Aynı Surface bağlantısı, yani USB ve küçük bir Ekran Port’u bulunuyor.

Microsoft Surface Po’da ilk kez LTE bağlanılırlık özelliğini sunuyor. LTE versiyonu micro SIM ve eSIM bağlantıları destekleyecek ve LTE desteği olmayan cihazlardan biraz daha pahalı olacak. Microsoft LTE’li modellerin fiyatları, çıkış tarihi ve hatta işlemcileri hakkında bilgi vermiyor.

 

*Fiyatlar Amerika’da geçerli olan fiyatlardır

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...