Wikimedia NSA’ya dava açıyor

Date:

Yeterli delil olduğuna hükmedildi

Federal temyiz mahkemesi Wikimedia Foundation’ın NSA’ya açtığı izleme araçlarının yetkisiz kullanımı ile ilgili davada somut nedenleri olduğuna hükmetti. 2015 yılında bir bölge mahkemesi hakimi NSA’nın Wikimedia’yı illegal olarak izlediğine dair yeterli delil olmadığını söyleyerek davayı düşürmüştü.

Temyiz mahkemesi ise bugün NSA’nın ‘yanlışlıkla’ da olsa Wikimedia’nın iletişim ağını izlediğine dair kuruluşun yeterli kanıt sunduğuna karar verdi .  ‘Upstream’ düzenli olarak internetin fiziksel omurgası olan kablo ve routerları tarar. NSA servis sağlayıcıların da yardımıyla özel mesajları içeren e-posta adreslerini ya da Amerika’nın takibi altındaki diğer uluslararası iletişim bilgilerini yakalayarak kendi sistemine aktarır.

Temyiz mahkemesinin yazılı açıklamasında “Basitçe ifade etmek gerekirse Wikimedia iletişimlerinin bir iletişim ağının alabileceği tüm yollarda ilerlediğini ve NSA’nın bu yolların en az birindeki tüm iletişim bilgilerini ele geçirdiğini kabul edilir şekilde ortaya koydu. Dolayısı ile en azından davanın bu bölümünde Wikimedia Anayasanın 4. maddesine aykırı olarak gerçekleştirilen bu eyleme karşı dava açma hakkına sahip.  Ve Wikimedia kendi iletişimini kendi denetiminde sansürlediği, ve hatta bazen Upstream üzerinden yapılan takiplere engel olmak için elektronik iletişimi kullanmadığı için, aynı zamanda anayasanın 1. maddesinin ihlali sebebiyle de dava açma hakkını elinde bulunduruyor” deniyor.

Dava, Wikimedia adına ACLU ve Uluslar arası Af ve İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından açılmıştı. Bununla birlikte sadece Wikimedia temyiz için başvuruda bulundu.

NSA yakın bir zamanda izleme uygulamaları ile ilgili değişiklikler yapmıştı. Nisan ayında The New York Times NSA’nın ‘hedefle ilgili’ koleksiyonlarını anayasanın 4. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle durdurduğunu bildirmişti. Temelde yurt içinde yapılan ve herhangi bir araştırmaya muhatap olmayan mesajlar şüpheli iletişimler olarak paketlenip, NSA’ya gönderiliyordu. Upstream’in bu yönü göründüğü kadarıyla artık faaliyet gösteriyor fakat genel anlamda izleme ve takibat sistemi tabii halen aktif durumda.

Bugünkü temyiz mahkemesinin kararı Wikimedia’nın, NSA’nın Amerika’dan giden tüm iletişim bilgilerini topladığını kanıtladığının kabulü anlamına gelmiyor.

Mahkemenin yaptığı açıklamada “Wikimedia Allegation’ın da eklemiş olduğu NSA’nın Upstream gözetleme sistemini en az yedi omurga bağlantı üzerinde gerçekleştirdiğine dair iddialar, NSA’nın Amerika’ya gelen ya da Amerika’dan çıkan tüm metin tabanlı iletişimleri ele geçirdiği iddiasını inandırıcı kılmak için yetersiz kalıyor” deniyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...