NASA’nın katlanabilir kaşif robotuyla tanışın

Date:

Katlanabilir minik kaşif robot ulaşılması en zor alanlara bile gidebiliyor

Mars üzerinden normal boyutlu araçların gidemeyeceği, ulaşılması en zor yarıkların içerisine girebilen ve en zorlu dik yamaçlara tırmanabilen bir kaşif robot düşünün. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvar ekibi, origami sanatından esinlenerek tam da bu senaryoyu gerçekleştirebilecek PUFFER adlı katlanabilir keşif robotlarını tasarlıyor.

[irp posts=”9832″ name=”Yük taşımacılığında ‘Kargo Robotu’ devri başlıyor”]

PUFFER’in tasarımı, Jaakko Karras’ın UC Berkeley’s Biomimetic Millisystem Laboratuvarı’nda robotlar üzerinde çalışırken origami deneyleri yapmasıyla ortaya çıkmış. Ekip başlangıçta kağıt üzerinde yaptığı tasarımı, gövdeyi oluşturan düz bir devre kartı ve 3-D yazıcıdan çıkarılmış tekerlekleri bir araya getirerek uyarladı. Tekerleklerin dişli bir yüzeye sahip olması PUFFER’ın eğimli yerlere tırmanmasını kolaylaştırıyor. Ek olarak tekerleklerin yere paralel şekilde katlanarak ilerleyebilmesi, PUFFER’ın en basık yerlere girebilmesine olanak sağlıyor. Katlanarak basık alanlarda da ilerleyebilen PUFFER, tekerleklerini tekrar dikleştirerek yoluna devam edebiliyor.

Mevcut prototip tek şarjla 2.050 feet mesafe gidebiliyor. Ayrıca çok yüksek sıcaklıklara dayanabiliyor. Bunun yanında ekip, mevcut prototipi bir ekmek kutusu büyüklüğünü geçirmeyecek şekilde bilimsel aletlerle donatarak daha fazla geliştirmek istiyor. Ekibin düşüncesine göre bu tür bir keşif robotun kontrolü, Bluetooth aracılığıyla uzaktan kontrolle değil, otonom şekilde olmalı.

En zorlu arazi koşullarında bile kullanılabilecek bu tasarım; hafif, küçük hacimli ve düşük maliyetli olması bakımından, yakın gelecekte gezegen araştırma görevlerinde NASA’nın önemli araçlarından biri olacak gibi gözüküyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...