Kuzey Atlantik Denizi’nde NATO-Rusya çekişmesi

Date:

Kuzey Atlantik Denizi’nde hakimiyet kaçınılmaz

Avrupa’nın meşhur askeri think-tank kuruluşlarından birinin yayınladığı belgede NATO, Kuzey Atlantik’te Rusya ile yeniden beliren yarışta üstünlük sağlamak için denizcilik stratejisini tekrar ele almaya çağırılıyor.

Royal United Services Enstitüsü’nün Pazartesi günü Londra’da yayınlanan yazısında “NATO Kuzey Atlantik’te etkin bir kontrol sağlamaz, ya da en azından Rusların bu deniz sahasındaki donanmalarının bölgeye erişimine engel olacak kapasiteye sahip olamazsa, Rusya Amerika’nın, Avrupa’daki takviye güçlerine engel olabilir ya da bütünüyle dağıtabilir” denildi.

“NATO ve Kuzey Atlantik : Ortaklaşa Savunmanın Canlandırılması” başlıklı yazıda 2009-2013 yılları arasında Yüksek Müttefik Komutanlığı yapan Amiral James Stavridis gibi tanınmış uzmanların görüşleri yer alıyor.

[irp posts=”10035″ name=”Aselsan Serdar Sahil Gözetleme Radar komuta kontrol sistemleri”]

Şu ana kadar NATO’nun, Moskova’nın saldırganlığına karşı gösterdiği stratejik tepkilerin bir çoğu hava ve kara alanlarında gerçekleşti. Fakat kıdemli emekli ordu görevlilerinin araştırma yazılarında birliğin, aynı zamanda deniz cephesinde de karşılık vermesi gerektiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıla kadar Avrupa Yüksek Müttefik Komutanlığı yapan emekli Amerika’lı General Philip M. Breedlove, araştırmanın ön sözünde “NATO, Kuzey Atlantik Okyanusu’nu tekrar ajandasına almak zorunda” diye yazdı.

“Denizin komutasını almalıyız. İlerleme kaydetmenin yolu, yarının zorluklarına göğüs gerebilmek için kapasite ve sürdürülebilirliği güçlendirmekten, olasılık planlarını iyileştirmekten, ve mevcut komuta ve kontrol yapısını yeniden değerlendirmekten geçiyor.  NATO, her alanda birinci sınıf istihbarat ve en gelişmiş silah sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Havada, karada, denizde, deniz altında, siber alanda ve uzayda” dedi.

Breedlove, “NATO’nun Avrupa’lı üyeleri aynı zamanda hızlılık ve azimlerini arttırtmalılar” dedi.

Stavridis’e göre “NATO şunu anlamalı: Kuzey Atlantik, Rusya’nın askeri stratejik hesaplarında önemli bir bölümü oynuyor – donanma ve hava gücü savaş düzenindeki artışta da görüldüğü üzere- bölgenin NATO’nun kendi planlamasına, yayılmasına ve hazırlıklarına daha merkezi noktaya erişmesi zorunlu.”

[irp posts=”4139″ name=”Havelsan ve Pakistan Savunma Bakanlığı Arasında Proje Ortaklığı Anlaşması”]

Norveç savunma ataşesi ve araştırma çalışmasının editörü Albay John Andreas, çalışmadan çıkan ana özet NATO’nun Kuzey Atlantik sularına dönmesinin zorunlu olduğu yönünde dedi.

Rus donanması bölgede yirmi yıldır görülmeyen bir tempoda faaliyet gösteriyor ve güçlerini yoğun bir şekilde arttırıyor.

Amerika, İngiltere ve Norveç, coğrafi konumları ve imkanları nedeniyle NATO’nun kuzey kanadının savunmasının güçlendirilmesinde özel bir rol oynuyorlar.

Üç ülke de yakın bir zamanda Boeing P-8 Poseidon hava gücünün kullanımında ortaklaşa faaliyet göstererek bölgede denizcilik keşiflerini arttırdıklarını bildirdiler.

İngiltere 2016’nın ortalarında dokuz jet aldığını, Norveç’ de beş uçak siparişi vererek hava sahasında faaliyet göstereceklerini bildirdiler.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...