Amerika’dan DAEŞ’e karşı yeni bir hamle

Date:

Küçük hava cihazlarına karşı savunma 

Pentagon, İsrail’li savunma firmasından DAEŞ’in kullandığı silahlandırılmış İHA’ların iletişimini bozacak ya da düşürecek teknoloji satın alıyor. Genellikle omuzdan ateşlenen roketler anlamına gelen ‘taşınabilir hava savunma sistemleri setleri’nin satın alımı için 15.6 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı. Bununla birlikte satın alma işlemini gerçekleştiren birim olan USAF iletişim ve elektronik cihazlarlardan, satıcı firma İsrail Havacılık Endüstrileri (IAI)’ de ‘IHA Gardiyanı (Drone Guard)’ isimli sinyal karıştırıcı (jammer) cihazın üretiminden sorumlu olacak.

Drone Guard üç boyutlu radar ve elektro-optik sensör teknolojileri kullanarak küçük İHA’ları tespit edip kimlik tespiti yapabilir ve iletişim sistemini felce uğratabilir. IAI’nin basın bülteninde “Karıştırıcı, İHA’nın uçuş seyrini bozarak geldiği noktaya geri dönmeye zorlar ya da İHA’nın düşürülmesini sağlar” denildi.

Irak’tan gelen son resimler DAEŞ’in kullandığı İHA’ların yalnızca gözetleme amaçlı olmadıklarını, aynı zamanda bombalama ve tek seferlik ‘intihar’ maksatlı patlayıcı taşıyan malzemelerin bulunduğu saldırılarda kullanıldıklarını gösteriyor. Kürt medyası Rudaw’a göre sivilleri öldürmek ve teçhizata zarar vermek üzere İHA’lar patlayıcı ve bombalar kullanıyor.  Daha da kötüsü Irak güvenlik güçleri bir DAEŞ laboratuarında kimyasal silahlar  tespit ettiklerini, bu silahların İHA’larla birlikte çok sayıda sivilin ciddi şekilde yaralanmasına neden olacak biçimde kullanılabileceğini belirttiler.

[irp posts=”9764″ name=”ABD ordusunun tuhaflaşan drone testi”]

Hava Kuvvetleri satın alma işlemini ne doğruladı, ne de yalanladı fakat, küçük İHA’lara karşı gösterilen çabaların daha çok sinyal karıştırma ve elektronik teknolojisi gibi kinetik olmayan seçeneklere odaklı olduğunu söyledi. Bunun yanında küçük İHA’lara karşı kinetik seçeneklerin de (roket ve silah gibi) araştırılacağını sözlerine ekledi.

Hava Kuvvetleri resmi bir İHA savunma sistemi programının 2018 yılı sonu itibariyle hazırda tutulmasını istiyor. Bunun öneminin bir işareti olarak IAI ile ‘müşterek acil operasyonel ihtiyaç’ adı altında teklifsiz sözleşme yapıldı. Bu ivedilik, ilgili meselenin aceleyle ele alınması gereken önemli bir savaş sorunu olduğunu gösteriyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...