NVIDIA, Isaac Initiative ile daha iyi robot yapmak niyetinde

Date:

Isaac Eğitim Laboratuvarı

NVIDIA robotların her yerde olmalarını istiyor. NVIDIA robotlar ve drone’lar için yaptığı ‘Jetson TX2’ donanımının ertesinde, dün düzenlenen Computex oturumunda geniş aralıkta mekanik cihazların geliştirimini hızlandırmaya yönelik bir platform olan ‘Isaac Initiative’ adlı platformunu duyurdu. Isaac Asimov’un adı verilen platform,  Jetson TX’i firmanın API’leriyle bir araya getiriyor. Bu API’ler; ‘Astro AV Yığını’ çevrelerinde algılama ve hareket etme, gerçekçi fotoğrafçılıkta ve simüle çevrelerde öğreten makineler için ‘Isaac Eğitim Laboratuvarı’, yuvarlanan robotlar ve drone’lar için açık kaynaklı platform koleksiyonunu içeriyor.

Kendi kendini eğiten robot

NVIDIA’nın CEO’su Jensen Huang’a göre amaç, geliştiricilerin robot yapmalarını kolaylaştırmak. Ve planın büyük bir parçası da kendi kendini eğiten robotlara sahip olmak. Huang, Computex oturumu sırasında, sanallaştırılmış Isaac Laboratuvarında kendine hokey oynamayı öğreten bir programın sunumunu yaptı. Programın birkaç bölümünü aynı anda çalıştırarak ve sadece hokey oyununda daha iyi hale gelen versiyonlarını ayırarak kolayca gol atan bir şeyi eğitmeyi başardı. Golf oyununda da aynı başarıyı gösterdi. Program golf sopasını dahi tutmaktan acizken, insan müdahalesi olmadan tek vuruşta deliğe sokan atışlar yapabilir hale geldi.

[irp posts=”10147″ name=”İnsan dokulu robotlar geliyor”]

Sırf bu demoya bakarak bile Isaac Training Lab’ın yeni platformun en ilginç bölümü olmaya başladığını söyleyebiliriz. NVIDIA’nın ‘Project Holodeck’ projesinin bir dalı olan training lab, faaliyetini sanal bir ortamda insan eğitimi almak yerine robot yazılımı kullanarak bu işlevi yerine getirecek. Laboratuvar fotorealistik (gerçek olmadığı halde gerçeği gibi görünen) yapıya sahip olmakla birlikte, fizik kurallarına da uyum sağlıyor. Ki bu, fiziksel bir robotun çalıştırılması esnasında programın öğrendiği şeyin gerçek dünyaya aktarımı için önem taşıyor.

Tüm bunlar bu aşamada oldukça temel görüntüye sahip gibi duruyorlar fakat, NVIDIA başka bir şeyi hedefliyor olabilir. Robotların komutlarınızı yerine getirmeleri için manuel olarak programlanmaları mümkün olmakla birlikte, eğer kendilerini eğitebilir ve zamanla daha iyi hale gelebilirlerse, bu çok daha basit bir kullanım imkanı sunar.

NVIDIA’nın Isaac Initiative için ilk müşterileri arasında programı servis robotları için kullanan Toyota ve drone yapımcısı Teal de bulunuyor. Daha çok firmanın yapay zeka ve otonom sürüş alanlarında yaptığı atılımlar gibi Isaac Initiave de yakın tarihte tüketiciler üzerinde doğrudan etkisi olacak bir proje değil.  Fakat NVIDIA’nın robot destekli geleceğin elzem bir parçası olmasını sağlayacak yolun taşlarını döşüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...