Rusya’nın silah kullanabilen terminatör robotu

Date:

Hedef uzay çalışmaları

Rusya başbakan yardımcısı Dmitry Rogozin, ülkesinin FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) adlı silahlı robotunu övmek ve savunmak için geçen hafta Twitter’da boy gösterdi.

“Robot platformu FEDOR, iki eliyle ateş etme becerisini gösterdi” diyen başbakan yardımcısı sözlerine “Terminatör değil, farklı sahalarda muhteşem pratik önemi olacak bir yapay zeka inşa ediyoruz” diyerek devam etti.

Silah atışı becerisi FEDOR’un repertuarında mevcut yegane yetenek değil. İlk olarak kurtarma robotu olarak geliştirilen FEDOR’un mühendisleri robotu aynı zamanda ampul takabileceği, anahtar kullanabileceği ve araba sürebileceği şekilde eğittiler.

Fakat Rogozin’in açıklamasına rağmen online ortamda yayınlanan video robotun askeri uygulamalarına vurgu yapıyor.

Hafif makineli tüfekle ve patlayıcılarla hedefleri yok eden robotik bir tank görüntüsüyle başlayan videoda FEDOR, çifte silah taşıyor ve hedefleri kolaylıkla devre dışı bırakıyor. Rogozin Facebook’ta yapmış olduğu açıklamada gösterimi yapılan görevin FEDOR’un becerisini ve karar verme algoritmasını göstermek için yapıldığını iddia etti.

İki buçuk yıllık bir geliştirme aşamasından sonra FEDOR 2016 yılında beton blok yığını üzerinde delgi yaparak haber başlıklarında yer almıştı. Rusya o zamanlar humanoid robotun 2021 yılında astronotlara eşlik etmek üzere Uluslararası  Uzay İstasyonu’na gönderilmesinin planlandığını söylemişti. FEDOR’un gelecekte insanlar için oldukça tehlikeli olan ortamlarda çalıştırılması düşünülüyor.

FEDOR uzaydaki ilk robotik astronot olmayacak, ve muhtemelen son da olmayacak. Robot, Rusya’nın SAR-400 ve SAR-4001’inin, Amerika’nın Robonaut ve Robonaut 2’sinin, Almanya’nın AILA’sının ve Çin’in Xiaotian’ının ayak izlerini takip edecek. NASA’ da aynı zamanda Valkyrie adı verilen gelişmiş bir astrobot üzerinde çalışıyor. Bu astrobotun, insan çalışmaları öncesinde Mars kolonilerinin yapımında yardımcı olacağı düşünülüyor. Aynı zamanda Japon Havacılık Keşif Ajansı da Mars’ın kolonize edilmesi için küçük robotların yapımı ile ilgili araştırmalar yapıyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...