Uzay ve insan vücudu üzerindeki etkileri

Date:

Mutant solucan

ISS’in güvertesinde her çeşit deney yapılıyor ama bu biraz farklı. Zira bugün Regeneration dergisinde yayınlanan bir makaleye göre kafası kesilen solucan iki kafa çıkardı.

Planaryan yassı solucanlar sıra dışı rejeneratif (yeniden büyüyen) özellikleriyle bilinirler. Merkezi sinir sistemi gibi kompleks organları küçük vücut parçalarından tekrar büyütebilirler. Uzay yolculuğunun bu üretken becerileri nasıl etkileyeceğini göstermeye dönük olarak yapılan bir çalışmada bilim adamları ISS’e bir grup solucan gönderdiler. Solucanların yarısının baş ve kuyruk gibi organları kesilmiş, diğer yarısına ise dokunulmamıştı.

ISS’te beş hafta kalan solucanlar, daha sonra dünyada 20 ay boyunca gözlemlendiler. Bu süre sonunda çok garip bir şey fark ettiler: Organları kesilen 15 solucandan bir tanesinin iki kafası büyümüştü. Her ne kadar bu durum bütünüyle dünyaya ait solucanlarda gerçekleşmiş olsa da, oldukça sıra dışı bir durum. Özel araştırma ekibi solucanlarla yaptıkları 18 yıllık çalışma hayatlarında böyle bir olaya rastlamamışlardı.

Ekip solucanın organlarını yeniden kesti ve bu sefer kesilen yerden yeni bir çift baş daha büyüdü. Bu olay bilim adamlarını uzay yolculuğunun solucanın yeniden büyütme becerileri üzerinde köklü değişikliklere neden olduğuna dair hipotez kurmaya sevk etti.

Bu çalışmanın insanlar için ne gibi etkileri olduğu konusu henüz net değil  fakat uzay yolculuğunun bedenimiz üzerinde kalıcı etkiler oluşturduğu teorisini destekliyor. Bu solucanlar uzay yolculuğunun riskleriyle ilgili daha geniş çaplı çalışmalar yapılmasına yardımcı olacak fakat daha da önemlisi bilim adamlarının solucanların rejeneratif özelliklerinin insanlara nasıl uyarlanabileceğini keşfetmelerine yardımcı olabilir. Nihayetinde uzay yolculuklarında organları yeniden büyütebilmek oldukça faydalı olurdu.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...