Sosyal zekaya sahip robotlar

Date:

Sosyal etkileşimli robotlar

Bilim adamları yalnızlığı gidermeye yardımcı olacak sosyal zekaya sahip robotlar sergilediler

Pepper adlı bir robot kucaklayabiliyor, dans edebiliyor ve insanlarla karşılıklı el çarpıştırabiliyor. Bu robot, alışveriş merkezlerinde yardımcı olmak için bir müşteri hizmetleri robotu olarak tasarlandı. Müşterileri selamlayacak olan robot, gidecekleri yerler için onlara eşlik edecek.

Pepper’ın geliştiricileri olan Edinburgh Heriot-Watt Üniversitesi’ndeki bilim adamları robotun gelecekte yaşlı bireylerle sosyal etkileşimi destekleme amacıyla hastanelerde hizmet verebileceklerine inanıyorlar. Böylece yaşlı insanlara oyun oynamayı teşvik edecek ve onlara ilaçlarını almaları konusunda hatırlatmalarda bulunacak.

Robot, Edinburgh ‘Avrupa Robotik Forumu 2017’de gösterimde bulunuyor. Avrupa Birliği’nden 800 civarında robot yeni nesil robotların gösterimi için bir araya getirildiler.

Edinburgh Robotics Merkezi direktörü Profesör David Lane Sky News’e “Robotlar üretimde, tehlikeli ortamlarda ve sağlık alanlarında bizlere yardımcı oluyorlar. Robotların insanlara yardımcı olarak çalışacakları yığınlarca uygulamalar olacak” dedi.

Bu tip diğer bir robot olan ‘lcub’ görebiliyor, işitebiliyor ve öğrenebiliyor. Kol, el ve baş hareketlerini kontrol eden 53 motoru var.

Bu robot insanlarla duygusal olarak etkileşmeyi sağlama maksadıyla insansı özellikleri öğrenmek üzere tasarımlanmış. Robotun yapımcıları bir gün otizm ya da bunama hastalığı olan insanlara yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.

Robotun geliştirimcisi Dr Katrin Lohan Sky News’e şöyle dedi ; “Robot, var olduğu sürece değişikliklere uğrar. Alet, yetenekleri noktasında özgün bir cihazdır. Hareket edebilir, konuşabilir ve oldukça insanımsı bir yapıya sahiptir.

Doğal bir etkileşim arayüzü oluşturmaya çalışıyoruz. Robotlar dışarıda bizlerle birlikteyken bir bilgisayar arkasında oturup, onları programlamak istemeyiz. Bilakis bizleri anlamalarını bekleriz. Söylediklerimizi anlamalarını ve sadece direktiflerimize uymalarını isteriz. Ve hatta çocuklarımızı eğittiğimiz gibi onları da eğitmek isteriz.”

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...