Stephen Hawking yapay zeka tehdidine yeniden vurgu yaptı

Date:

Denetim gerekliliği

Stephen Hawking ve Elon Musk’ın her ikisi de yapay zeka kapasitesinin insan zekasını geçmemesi için gelişiminin yakından izlenmesi gerektiğine inanıyor. Tabii herkes makinelerin bu denli zeki oldukları konusunda hem fikir değil.

Fizikçi Stephen Hawking ve girişimci Elon Musk’ın her ikisinin de ortak bir takıntısı var: Makinelere yerleştirilen yapay zekanın aşırı uçlara taşınması, tehlikeli şekilde kullanılacak olursa, insan ırkının sonunu getirebilir.

2017 Global Mobile Internet Conference Beijing’de bir video konferans konuşması yapan Hawking “Biyolojik bir beyinle bir bilgisayarın neleri başarabileceği ile ilgili olarak gerçek bir fark olmadığına inanıyorum” diyerek “Yavaş hızlı biyolojik evrimle sınırlandırılmış olan insanlar, yapay zeka ile yarışamaz ve yerlerini yapay zekaya bırakmak zorunda kalabilirler” diye ekledi.

Bu, Hawking’in yapay zekaya karşı yaptığı ilk keskin uyarı değil. Daha önce de yapay zekanın “insanlığın başına gelebilecek en iyi ya da en kötü şey” olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Hawkings ve Musk aynı zamanda yapay zekanın gelecekte iyi amaçlar için kullanılacağını teminat altına alacak 23 maddelik bir yol haritası olan ‘Asilomar AI Principles’ a imza atmışlardı. Bunnlar 2014 yılında MIT  kozmoloğu Max Tegmark, Skype kurucularından Jaan Tallinn, ve DeepMind araştırma bilimcisi Viktoriya Krakovna’nın kurdukları ‘Future Life Institute (FLI)’un çerçevesini çizdikleri prensipler dizisinden oluşuyor. Musk ve Hawking’in her ikisi de enstitünün danışman listesinde yer alıyorlar.

Hawking’in kendisi yapay zekanın muazzam iyilikleri olan potansiyel bir kaynak olduğuna ve dünyanın kronik ve çözümü zor sorunlarından olan fakirlik ve hastalıkların çözümünde kullanılacak bir enstrüman olduğuna inanıyor. Fakat o da bir ara yapay zekayı nükleer bombayla kıyaslayan Musk gibi yapay zekanın ciddi bir denetime ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...