Süper kütleli kara delik tozları düşündüğümüzden daha yoğun

Date:

Süper kütleli kara delikler akıl almaz derecede aktifler

Galaksilerin çoğunun merkezinde süper kütleli bir kara delik vardır. Ve bizim galaksimiz olan Samanyolu’nda olduğu gibi bu kara deliklerin çoğu daha sessiz. Süper kütleli kara delikler akıl almaz derecede aktifler. Toz, gaz ve diğer maddeleri olağanüstü bir oranda içine çeker ve büyük miktarda enerji yayar. Bilim insanları bu kara delikleri “aktif galaktik çekirdekler” olarak adlandırıyor.

Bu aktif galaktik çekirdekler genel olarak toz şeklinde bir halka veya kara deliği çevreleyen bir kabartı ile aynı görünüyor. Bilim insanları aktif süper kütleli kara deliklerin çevresindeki tozların bilinen teoriye göre çok daha küçük olduğunu tespit ettiler. Bu çalışma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanacak.

Süper kütleli kara delikler akıl almaz derecede aktifler

Çalışma ekibi, 100 inç çapında teleskop taşıyan bir Boeing 747SP yani bilinen ismiyle SOFIA teleskobunu 100 milyon mil uzaktaki 11 farklı aktif galaktik çekirdeğin kızılötesi emisyonlarını incelemek için kullandı. Enerjinin en yüksek kızılötesi yayılımlarının daha uzun dalga boylarında olduğunu ve tozların başlangıçta düşünülenden %30 daha az titreştiğini keşfettiler.

Bu, ilgi uyandıran bir gözlem ve gelecekteki kara delikleri tespit edip gözlemlemek için önemli bir çalışmadır. Bilim insanları tozların enerjiyi emdiği ve yeniden canlandırdığı bu uzun dalga boylarını tespit ederek daha iyi bir gözlem yapabilir. Dünya atmosferindeki su buharı uzun dalga boylarını engellediği için gelecekteki aktif galaktik çekirdekleri gözlemlerken SOFIA gibi gezegenimizin su buharı üzerinde çalışan bir teleskop kullanılmalıdır. Ekibin bir sonraki adımı, bu emisyonların aslında tozlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını veya bu işaretlerin aktif galaktik çekirdeklerden dolayı olup olmadığını bulmak.

Süper kütleli kara delikler akıl almaz derecede aktifler

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...