Sürücüsüz otomobil teknolojisinin akla gelmeyen problemleri

Date:

Ford markasının baş mühendisi otonom araç üretmekteki teknik engelleri anlattı

Otomobil üreticisi Ford, 2021 yılına kadar sürücüsüz araba üreteceği sözünün arkasında durmaya devam ediyor. Ama karşısında birçok teknik engelin bulunduğunu da kabul ediyor.

Otonom araba programının baş mühendisi Chris Brewer, kendilerini, güvenli bir şekilde yollarda ilerleyebilecek sürücüsüz araç üretirken bekleyen zorluklarla ilgili açıklama yaptı. Brewer bunların başında bir otonom arabanın gene araba parçalarından oluşmasının gerekliliğinden bahsetti. Buna örnek olarak bir direksiyon sisteminin bulunması zorunluğunu verdi. Eğer otonom sistemin kontrol ettiği otomatik direksiyon sisteminde bir hata olursa basit bir mekanik direksiyon sisteminin bulunmasının sürücü ve yolcu güvenliği için zorunlu olduğunun altını çizdi.

Sonuçta otomatik direksiyon sisteminin tamamen arızalandığı ve çalışmaz hale geldiği anda sürücünün duruma müdahale edecek bir sisteme sahip olması bir gereklilik. Bu gibi bir durumda sürücü ufak bir müdahaleyle en kötü ihtimallerden kolaylıkla kurtulabilir. Buda tamamen saklı ve kontrolü yazılımla sağlanan bir direksiyon sisteminde bile araca mekanik bir sistem eklemenin önemini gösteriyor.

Brewer, bir diğer teknik engelin ise böyle bir sistemde kullanılacak cihazların henüz otomotiv standartlarında olmaması olduğunu ifade etti. Bu sebeple otonom araçlarda kullanılacak sistemlerin çok sıkı testlerden geçmesi gerektiğinin ve otomotiv standartlarına getirilmesinin öneminden bahsetti. Sonuç olarak yüksek hızlarda hareket eden bir cismin içerisine eklenecek parçaların ve cihazların böyle bir çevreye karşı dayanıklı ve uyumlu olması gerekli.

Brewer, arabaların iPhone’lar gibi çoğunlukla ceplerde gezmediğini ve koruyucu kapaklara sahip olmadığını hatırlattı ve hareket halindeyken farklı, açık alanda park halindeyken farklı etkenlerden etkilendiğini belirtti.

Belki bu örnekler otonom araçları düşündüğümüzde ilk akla gelen problemler değil. Genelde ilk aklımıza arabamızı kullanacak yapay zeka geliyor ama bu etkenlerde en AI kadar önemli.

Ford markası şimdilik kendinden emin gibi gözüküyor. Bakalım 2021 yılında Ford’un ilk otonom aracını kullanabilecek miyiz?

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...