Aselsan Tasmus taktik saha muhabere sistemi

Date:

Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS), 21.yüzyıl ordularının tüm haberleşme gereksinimlerini Ağ Merkezli Muharebe konseptine uygun şekilde karşılayan bir sistemdir.

Tasmus taktik saha muhabere sistemi temel amacı, savaş alanının yakın gerçek zamanlı taktik resmini oluşturmak, silah, sensör ve komuta merkezleri arasında gerek duyulan yakın gerçek zamanlı data haberleşmesini sağlamak, birliklerin coğrafi konumlarının bir merkezden otomatik ve sürekli olarak izlenmesini sağlamak ve bu bilgileri gerektiğinde komuta katının kullanımına sunarak, komutanların ordu bölgesindeki tüm birliklerin taktik resmini gerçek zamanlı olarak görmesini sağlamaktır.

Günümüzde taktik harekâtın bekası için taktik sahadaki çeşitli alıcılar, silah sistemleri, bilgisayarlar ve komuta merkezleri arasında yoğun ve çok hızlı veri aktarımı zorunlu hale gelmiştir.

Taktik sahada ateş desteği, manevra kontrol, istihbarat/elektronik harp, hava savunma ve lojistik destek gibi Komuta Kontrol fonksiyonlarının eş zamanlı olarak icrası gerekmektedir. Bu da ancak taktik sahadaki hızlı ve güvenilir bilgi aktarımı ile mümkündür. Farklı haberleşme servisleri ve cihazlarının bir arada ve eşzamanlı kullanılmasını gerektiren bu komuta kontrol fonksiyonlarının gerektiği gibi ifası ve desteklenmesi ancak entegre bir çözümle sağlanabilir.

2000 yılından beri Türk Ordusu’nun kullanımında olan değişen ihtiyaclar doğrultusunda sürekli olarak güncellenmektedir.

Aselsan tarafından geliştirilen Tasmus sistemi ile sağlanan askeri haberleşme çözümü, taktik alandaki tüm haberleşme gereksinimlerini karşılar ve kullanıcılarına kompakt, taşınabilir, genişleyebilir, güvenli ve kullanımı kolay bir sistem sunmaktadır. Tasmus, taktik alandaki tüm haberleşme gereksinimlerini entegre bir sistem çözümü ile karşılayan, Ağ Merkezli Muharebe konseptine uygun, taşınabilir, yüksek beka kabiliyetine sahip, esnek ve güvenilir bir taktik ağ oluşturmak üzere tasarlanmıştır.

Tasmus taktik saha muhabere sistemi

Tasmus askeri operasyonlarda ordu ile tabur/bölük seviyeleri arasında etkin komuta kontrol için gerek duyulan kesintisiz haberleşmeyi sağlar. Ayrıca, tek kanallı CNR sistemlerine entegrasyon için gerekli arayüzleri de sağlamaktadır.

Tasmus taktik saha muhabere sistemi, Ağ Merkezli Muharebe konseptine uygunluğu, sahip olduğu güçlü IP(Internet Protocol) altyapısı ve gelişmelere açık mimarisi ile Taktik alanda ihtiyaç duyulan haberleşme gereksinimlerinin tamamına cevap verebilecek entegre bir çözüm sunarak, günümüz ve gelecekteki harekat ihtiyaçlarının gerektirdiği milli, süratli, esnek, güvenilir, emniyetli ve beka kabiliyeti yüksek bir haberleşme altyapısını oluşturacaktır.

Tasmus taktik saha muhabere sistemi Teknik Özellikleri

  • TASMUS ağ merkezli muharebe konseptine uygun yapıdadır ve 21.yüzyıl ordularının tüm C4I gereksinimlerini karşılamaktadır.
  • TASMUS, IP üzerinden ses bilgisinin taşınması (VoIP) altyapısına uygun yapıdadır.
  • Kullanıcılarına tam IP çözümleri sunmaktadır.
  • TASMUS, IP, ATM ve ISDN anahtarlama teknolojilerini içermektedir.
  • TASMUS NATO TACOMS POST 2000 mimarisi ile uyumludur.
  • TASMUS modüler bir sistemdir, müşteri gereksinimleri doğrultusunda genişletilebilir yapıdadır.
  • TASMUS ses (açık/kriptolu), veri (asenkron, senkron, IP, X.25 paket veri), grafik, video, görüntü, dosya transferi, faks ve video konferansı gibi haberleşme servisleri sunmaktadır.
  • TASMUS bilgi sistemleri; taktik alanın yakın gerçek zamanlı resmi, sayısal harita ve coğrafi bilgi, meteroloji bilgisi, istihbarat raporları ve lojistik bilgilerini içermektedir.
  • TASMUS şebeke yönetim ve planlama sistemi olan SİSKON, IP tabanlı SNMP protokolü ve NATO TACOMS POST 2000 sistem kontrol konseptlerinin her ikisinide kullanarak, askeri şebeke yönetim ve planlama gereksinimlerini karşılamaktadır.
  •  SİSKON tüm abone profillerini, COMSEC ve TRANSEC  özelliklerini ve sistem toplojisini yönetir.
  • TASMUS diğer stratejik telekom ve veri şebekelerine (askeri/ticari), PTT, SATCOM ve CNR taktik şebekelerine bağlantı için arayüzler sağlamaktadır.
  • TASMUS, NATO TACOMS POST 2000’de belirlenmiş tüm teleservisleri, taşıyıcı servisleri ve tamamlayıcı  servisleri de desteklemektedir.
  • TASMUS kullanıcılarına Elektronik Korunma Tedbirlerini  (LPI/LPD, TRANSEC & COMSEC ve uçtan uca kriptolu haberleşme) sağlamaktadır.
  • Taktik alanda hareketliliği destekleyen sistem; hareketli abonelere, mobil erişim terminali olarak görev yapan yazılım tabanlı telsizler üzerinden hizmet vermektedir.​

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...