Tesla’nın ışığı Stanford araştırmacılarına ilham oldu

Date:

Stanford bilim insanları kablosuz elektrik iletimini gerçekleştiriyor

Stanford araştırmacıları, Nikola Tesla’nın kablosuz elektrik vizyonunu bir olasılık haline getiren, kablosuz bir elektrik iletimi için pratik bir yöntem keşfetti. Yöntem ölçeklenebilirse, elektrikli araçlar için çok daha düşük maliyet ve daha fazla kolaylık anlamına gelecek. Stanford bilim insanları kablosuz elektrik iletimini gerçekleştiriyor.

Nikola Tesla, her yere sıkışan ve başa bela olan tellerin telaşına gerek kalmadan dünyaya güç tedarik etmeyi düşünüyordu. Kablosuz iletimi gerçekleştirmeye en yakın olanı, 1891’de oluşturduğu Tesla bobiniydi. Ancak hayalleri, bir ev veya araba almanın, iş kurmanın aksine gerçekleştirebileceği küresel kablosuz bir elektrik şebekesini kapsayacak şekilde daha büyüktü.Stanford bilim insanları kablosuz elektrik iletimini gerçekleştiriyor

Şimdi, Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar Tesla’nın kendi şartlarında olgunluğu ulaştıramadığı düşüncesi üzerine odaklanıyor. Yakınlarda bulunan hareketli bir nesneye kablosuz olarak elektrik iletebilecekleri kablosuz şarj teknolojisinin geliştirilebileceğini düşünüyorlar. Teknolojileri ölçeklenebilirse, elektrikli arabaların hareket halindeyken şarj edilmesine olanak sağlamasının bir yolu keşfedilebilir. Bu da şarj istasyonunun kullanılabilirliği ve EV pil aralığı sorunlarını ortadan kaldırabilir. Eğer bu son engel gerçekten aşılırsa, elektrik, dünya genelinde standart araç yakıt haline gelebilir. Bu da Kyoto sözleşmesinin aslında gerçekleştirmeye çalıştığı karbon salınımsız ulaşım ve iletişim sistemlerinin bir hayal olmadığının göstergesi.Stanford bilim insanları kablosuz elektrik iletimini gerçekleştiriyor

Şimdiye kadar, bu kablosuz enerji iletimi için birincil sorunlardan bobinlerin hareketli nesneleri otomatik olarak ayarlayabilmesinin bir yolu olmamasıydı. Araştırmacılar bu sorunu, insanların yardımı olmadan nerede ayarlamaları gerektiğini tespit edecek bir geri besleme direnci ve gerilim yükseltici sistem kullanarak çözdüler.

Bu araştırma, kendiliğinden çalışan otomobilleri eninde sonunda destekleyecek daha yönetilebilir trafiğe sahip, daha güvenli, temiz enerji yollarına doğru genel bir itme çabasıdır. Araştırmacıların ifadesine göre:”Bu proje süresiz şarjı ortaya çıkarabilir. Yani otobana inerken elektrikli arabanızı şarj edebilecek durumda olacaksınız. Aracın altındaki bir bobin, yolda gömülü bir elektrik akımına bağlı bir dizi bobinden elektrik alabilir duruma gelecek.” Yollara sarmallar yerleştirildiğinde, sonunda otomatik otoyol sisteminin keyfini çıkarabiliriz. Kendiliğinden çalışan elektrikli veziküller yolda kablosuz olarak şarj edilebilir. GPS ve diğer navigasyon sistemlerine kablosuz olarak güç verilebilir. Tesla’nın küresel enerji şebekesi vizyonuna kıyasla bu sonuç ne kadar farklılaştırılmış değil mi?

Tesla’nın fikri bu yönüyle yüzyılımızı aydınlatabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...