Apple otonom araç işine girdiğini resmen açıkladı… mı?

Date:

Tim Cook otonom araç eğilimi üzerine

Tim Cook daha önce Apple’ın otonom araç teknolojisi üzerinde ciddi bir çalışma yürüttüğünü halka açık olarak beyan etmiş miydi hiç? Bloomberg  bu ay başındaki WWDC’de yaptığı bir röportajda Tim Cook’un dile getirdiği yorumlara dayanarak evet diyor. Tim Cook otonom araç, Elektrikli Araba ve Araç-Paylaşma sektörlerindeki heyecan verici otomotiv trendlerine vurgu yaptıktan sonra;

“Otonom sistemlere odaklanıyor oluşumuz, odaklandığımız şey. Şurası kesin ki otonom sistemlerin bir amacı da kendi kendine sürüş yapabilen arabalar. Diğerleri de var, fakat biz bunu tüm yapay zeka projelerinin anası olarak görüyoruz. Aslında bu, üzerinde çalışma yapılan yapay zeka projelerinin en zorlarından bir tanesi. Evet, otonomi bizim için oldukça heyecan verici bir şey. ama bakalım bizi ne noktaya götürecek”

dedi. Her zamanki Cook taktiği. Anlayan beri gelsin. Neyse, devam edelim..

Cook özel bir şeye doğrudan temas etmeden Apple’ın yapay zeka ve uzantısı olan otonomi’ye olan vurgusunu konu edindi genel itibariyle. “Ne yapacağımızı bir ürün üzerinden dile getirmiyoruz aslında, fakat bunun çok önemli olarak değerlendirdiğimiz bir çekirdek teknoloji olduğunu doğrudan dile getiriyoruz” diye devam ediyor Cook. Bir an için Cook’un, Apple’ın sürücüsüz sürüş teknolojisi üzerinde çalıştığını söylediğini, fakat firmanın çıkaracağı somut bir araçla ilgili bildirim yapmak istemediğini düşünelim. Bu haliyle dahi Bloomberg’in geçen yıl haberleştirdiği, Apple’ın araba geliştirimini durdurduğu ve ‘Titan Projesi’ olarak adlandırılan çalışmaya yönelerek, arka-uç teknolojisine odaklandığı söylemi ile çelişiyor.

Tesla katılımı, işe alımlar, Didi Chuxing ve diğer emmareler

Gerçi her şeyi bir araya getirdiğimizde Tim Cook’un halka açık olarak Apple’ın sürücüsüz araç stratejisini detaylandırması gerekmiyor.  Yüksek profilli kişilerin istihdamı, Amerikan Ulusal Trafik Güvenliği Yönetimi ile görüşmeler, ve California’da otonom araç testi için fizibilite çalışması yapması zaten bunu bir sır olmaktan çıkarıyor. Apple en son California Motorlu Araçlar Departmanı’na sürücüsüz araç politikasında yapılacak değişiklik önerileriyle ilgili olarak Tesla’ya katılmadan birkaç gün öncesinde cadde ortasında firmanın programının bir parçası olduğu iddia edilen ‘somut bir araç’la görüntülenmişti.

Apple’ın Çin’li araç-paylaşımı firması Didi Chuxing’e 1 milyar dolar pompaladığını da unutmayalım. Bu transferden sonra Çin’li firma Mountain View’da bu yıl başlarında bir adet ‘otonom yapay zeka laboratuvarı’ açmıştı. Tim Cook’un son yorumlarında kasti olarak müphem ifadeler kullandığı aşikar. Lakin Apple’ın CEO’sunun halihazırda yürütülmekte olan bir projenin varlığını firma adına dillendirmesine ihtiyacımız yok cidden.

Gizli kapaklı ifadeler eşliğinde ser verip sır vermeme yaklaşımı Apple’a ne kazandırır bilemiyoruz ama, bize bir şey kaybettirmeyeceği açık. Zira atı alan Üsküdar’ı geçti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...