Tot Bot fiziksel engelli bebeklerin merakını gideriyor

Date:

Dokunmatik kamera üzerinden nesnelere yönelen sandalye

Küçük çocuklu aileler bilir, bebekler keşfetmek, her şeye dokunmak ve bakmak isterler. Bu onların dünyayı tanıma yöntemleridir. Fakat maalesef fiziksel engelli çocuklar kolayca hareket edemezler. Bu durum onlarla yaşıtları olan diğer çocuklar arasında sezgisel bir açıklığa sebebiyet verebilir. Tot Bot, bu çocukların çevrelerini dikkatlice araştırmaları için ihtiyaç duydukları arttırılmış hareketliliği sağlamak üzere tasarlanmış bir çocuk arabasıdır.

Tot Bot Kameralı Sandalye

Tot Bot, NYU Tandon Mühendislik Okulu öğrencileri olan Tanaya Bhave ve Gang Haiming’in ortak bir projesi. Öğrenciler, engelli çocukların çevrelerini keşfetme yetersizliklerinden ötürü gelişimsel sorunlar yaşayabileceklerine dair çalışmaları okuduktan sonra konuya ilgi duymaya başlamışlar. İdrak gecikmelerine yol açabilecek sosyoekonomik boyuttaki daha büyük ölçekli sistemik sorunların aksine hareketlilik, teknoloji yardımı ile çözüm getirebileceğimiz bir sorun olma özelliği taşıyor. Herşeyden önce halihazırda tekerlekli sandalyeler var. Fakat bir çok sandalye kollukların birine yerleştirilmiş joysticklerin kullanımıyla kontrol edilebiliyorlar. Bir yetişkin için kolay olmakla birlikte küçük bir çocuk için manevra yapması oldukça zor bir yöntem. Hatta ‘cerebral palsy (beyin felci)’ gibi bir hastalığa sahip olan çocuklar için çok daha zor.

Tot Bot Kamera

Getirilen çözüm, joystick’in dokunmatik bir ekranla değiştirilmesi şeklinde oldu. Günümüzde bir çok çocuk, dokunmatik ekranların çalışma şekline vakıflar. Daha doğrusu tahmin ediyorlar gibi görünüyor. Küçük çocuklar ebeveynlerinin telefon ya da tabletlerinde bulunan videoları seyretmek ya da oyun oynamak için genellikle ellerini bu cihazlara atmaya heveslidirler. Hatta öyle çocuklar vardır ki dokunmatik olmayan bir ekrana tıkladıklarında ve hiçbir şey olmadığında çıldırırlar.

Tot Bot Kameralı Sandalye

Tot Bot sistemi inanılmaz derecede sezgisel : Aile sandalyeye bağlı olan mobil cihaza uygulamayı yükler ve sonra telefon ya da tablet kamera yardımı ile çocuğun önünde ne varsa video olarak görüntüye aktarır. Çocuk da kurcalamak istediği eşya görüntüsünün üzerine tıklar. Bunun üzerine sandalye o eşyaya doğru hareket eder. Bunu yaparken gövdesinde bulunan kamera ve sonik uzaklık ölçücüyü kullanır. Böylece gidilecek yolu hesaplar ve aynı zamanda çarpmalara engel olacak şekilde tertibat alır. Daha sonra sandalye, o eşyanın hemen önünde durur ve çocuğun eşyaya dokunabileceği, hatta eline alabileceği şekilde dönüş yapar. Bhave ve Haiming, gösterim için parlak kırmızı renkte bir ‘Elmo’ kukla kullanmışlar, fakat sistem oda içerisinde kameraların görebilecekleri herhangi bir şeyi hedef alabiliyor.

Tot Bot Kamera

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...