Wikileaks The Intercept çalışanı için 10.000 dolar ödül koydu

Date:

Delilleri yok etmeme suçlaması

WikiLeaks, NSA raporunu siteye sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan hükümet çalışanının tutuklanmasından sonra, Pazartesi günü gönderdiği Twitter mesajında, haber kaynağının tutuklanmasına neden olan ve The Intercept ’te gazetecilik yapan kişinin işten atılmasını sağlamak amacıyla 10.000 dolarlık ödül vaadinde bulundu.

Adalet Bakanlığı Pazartesi günü, 25 yaşındaki hükümet çalışanını gizli belgeleri haber organizasyonuna sızdırdığı için tutukladığını açıklamıştı. Winner’ın, Rusya’nın Amerikan seçimlerindeki yetkilileri hacklemek için yaptığı girişimler hakkındaki belgeleri NSA’dan The Intercept adlı siteye sızdırdığı iddia edilmiş ve bu geniş anlamda yankı bulmuştu.

Soruşturmacılar Winner’ın sızıntıya katkı sağladığının tespit edildiğini, zira The Intercept ’te çalışan bir gazetecinin sızdırılan raporu hükümete gösterdiğini açıkladılar.

WikiLeaks Pazartesi ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada hükümete sızdırılan raporları gösterirken kimin sızdırdığına dair ip uçlarını yok etmeden bu işi yapan gazetecinin halka ifşasını ve yok edilmesini (yani işten atılmasını) sağlayacak bilgiyi temin edenlere 10.000 dolar ödül vereceğini duyurdu.

Hangi gazetecinin belgeyi hükümete gösterdiği belli değil. The Intercept’in haberinde yer alan toplam dört gazeteci bulunuyor.

Gazeteciler normal olarak sızdırılan belgelerin doğruluğunu sağlamak için yazarlarıyla görüşürler. Belgeler doğrulanmazsa, piyasa uydurma haberlerle dolar.

Adalet Bakanlığı’nın beyanına göre gazetecinin gösterdiği belgenin Augusta’dan gönderildiği, dolayısı ile de sızdırmayı burada bulunan istihbarat ajansı ile bağlantılı bir firma tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği iddia ediliyor. Belgeler aynı zamanda FBI ile iletişime geçen federal bir ajansa da iletilmişler. Belgelerden edinilen deliller, sızdırmayı yapan kişinin, FBI’ın kayıtlarına göre daha önce ceza alan Winner olduğuna işaret ediyordu. Akabinde de Winner suçunu itiraf etti. Gazetecinin Winner’ın yakalanmasına engel olabilecek herhangi bir şey yapıp yapamayacağı bilinmiyor.

Rapora göre “Amerikan Hükümet Dairesi bu haberi altı kişinin yazdığını tespit etti. Winner bu altı kişiden biri. Altı kişinin bilgisayarlarında yapılan detaylı bir araştırma neticesinde Winner’ın haber ajansı ile e-posta irtibatı olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonucunda diğer kişilerin söz konusu haber ajansıyla bir irtibatları olduğu sonucuna varılamadı” deniliyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...