Woebot Facebook depresyon tedavi robotu

Date:

Woebot depresyon tedavi robotu

Stanford’da klinik psikolog olan Alison Darcy’nin önderliğindeki Woebot, depresyon tedavisinde ‘Sezgisel Davranış Terapisi (CBT)’ prensiplerini kullanan bir sohbet botu. Darcy bu botu depresyon için web tabanlı uygulamalar kullanan uyum sorunu yaşayan insanlar için geliştirmiş. Aynı zamanda tedavinin masraflarını azaltmak ve külfetini hafifletmek için bir yol olarak düşünmüş.

CBT, depresyonun geçmişte yaşanan travmasını değil, daha çok mevcut etkisini gündemde tutan bir terapi şekli. Geçmişe dayalı geleneksel yaklaşım, Freud’çu Model olarak biliniyor. Darcy Business Insider ile yaptığı bir röportajda şöyle diyor “CBT’nin temel önermesi, önemli olanın başımıza gelen şeylerin değil, bizim bunlara karşı nasıl tepki verdiğimiz olduğu yönünde.”

Woebot Facebook Sohbet
Woebot sohbet örneği

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Program telefonunuz üzerinden sizinle mesajlaşırken, negatif monoloğun ve ya hep ya hiç benzeri düşüncenin özelliklerini ortaya koyarak depresyonla mücadele ediyor. Örneğin, bir hasta ‘her şeyde gereksizim’ yazarsa, program bunun tek sefere mahsus bir başarısızlık anı olabileceğini belirterek karşılık veriyor ve sonra hastanın kendini sevmeme şablonlarını tanımasını sağlıyor.

WoeBot Facebook Sohbet Botu
Woebot’un depresyon üzerindeki etkisi

Projenin deneme aşamasında 18-28 yaş aralığında 70 kişi yer almış. Bu kişiler rastgele biçimde Woebot tedavisi ya da ‘Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’nün e-kitabını alarak, bir kontrol sistemi olarak kullanmışlar. Elde edilen sonuçlar oldukça belirleyici.

Woebot “çalışma süreci boyunca depresyon belirtilerini belirgin biçimde azalttı”. Bu çalışma CBT’nin uygulanabilir, çekici ve etkin biçimde konuşmaya dayalı medikal bir örnek olduğunu kanıtlıyor.

Darcy “Veriler bizi hayrete sevk etti. Gerçekten şaşırdık” dedi.

Woebot ve Depresyon

Woebot bilindik terapik metodların yerini almak üzere tasarlanmamış olmakla birlikte, depresyonla savaşa eklenmiş bir çeşit araç kutusu olarak görülebilir. Amerikan Anksiyete ve Depresyon Kuruluşu’na göre depresyon 18 yıldır toplumun yüzde 18’ini etkisi altında bulunduruyor. Bu yönüyle ülkenin en büyük iş göremezlik faktörlerinden biri olarak öne çıkıyor. Woebot gibi araçlar insanların hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı olabilirler. Ve aynı zamanda psikoloji endüstrisinin kısıtlı kaynakları üzerindeki yükü bir nebze olsun hafifletebilirler.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...