Bilim kurgu üstadları bir araya geliyor

Date:

Somut gelecek tasviri

İlk çağlardan bu yana geleceği oluşturmak için kullanılan bir araçtır bilim kurgu.Bu noktada Xprize’ın da geleceğe dair somut bir vizyon ortaya koymak için  All Nippon Airlines (ANA) ile yaptığı iş birliğinde ünlü bilim kurgu romancılarıyla, yazarlarla, film yapımcılarıyla, prodüktörlerle ve ekran yazarlarıyla temasa geçmesi de doğal bir adım olsa gerek. Yapılan iş birliği, Margaret Atwood, Cory Doctorow, Andy Weir, Charles Stross, Ernest Cline ve Nancy Kress gibi bilge kişileri de içeren yüksek oktanlı bilim kurgu romancılarından oluşan bir ‘Bilim Kurgu Konseyi’ nin oluşmasını sağladı.

XPrize, temiz su, ay seyahatleri, Star Trek’in ilham verdiği tricorderlar ve hatta yapay zekayı da içine alan insanlığın en büyük sorunlarına çözüm getirmeyi sağlamak ve teşvik etmek amacıyla ödül yarışmaları düzenleyen bir kuruluş. Son sunulan ödül yine benzer bir şeyi, insanlığın geleceğine dair vizyonunu ortaya koymayı hedefliyor.

Xprize’ın kurucu ve yönetim kurulu başkanı Dr. Peter Diamandis bir açıklamasında “Xprize her zaman için bilim kurgudan ilham almıştır. Heinlein’ın ‘The man who sold the Moon’ adlı romanı benim için eski bir ilham kaynağıydı. Hakeza Star Trek, yakın zamanda ödüllendirilen Qualcomm Tricorder XPRIZE ödülüne ilham kaynağı olmuştur” dedi.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Geleceğin şekillendirilmesine dair bu düşünce girişimi, ‘Gezegen ve Çevre’, ‘Enerji ve Kaynaklar’, ‘Sığınak ve Altyapı’, ‘Sağlık ve Mutluluk’, ‘Sivil Toplum’, ‘Öğrenme ve İnsan Potansiyeli’ ve ‘Uzay ve Yeni Dünyalar’ gibi bir takım yol haritalarını da içeriyor. Yapılan basın açıklamasında ‘yol haritaları ideal teşvik faktörlerini, yürütücü ve mekanizmaları ortaya koymaya yardımcı olacak, temel sorunların aşılmasını ve geleceğin arzulanan dünyasını oluşturma yönünde başarı kaydetmeyi sağlayacaktır’ deniliyor.

Xprize ve ANA aynı zamanda Seat 14C isimli yeni bir bilim kurgu antoloji (seçmeler) sitesi de kurarak danışma meclisinin üyelerince oluşturulan özgün hikayeleri burada sergileyecek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...