Yapay iris, ışığa gerçek göz gibi tepki veriyor

Date:

Akıllı iris, ışığı kendisi ayarlıyor

İnsan irisi, aktif olarak düşünmenize gerek kalmadan gerideki retinaya vuran ışık miktarını ölçmek için gerekli boyutun ayarlaması işini görür. Bir kameranın diyaframı biyolojik iris gibi aynı şekilde çalışacak şekilde tasarlanmış olsa da, yine de başka herhangi bir otomatik araç değildir. Nokta atışlarda bile çekimlerinizin aşırı ışığa maruz kalmasını önlemek için içindeki karmaşık kontrol mekanizmalarına güvenebilirsiniz. Fakat Finlandiya’da Tampere Teknoloji Üniversitesinde geliştirilen yeni bir “yapay iris”, arka planın ne kadar parlak olduğuna bağlı olarak kendini başka birinden bağımsız olarak ayarlayabilir. Akıllı iris, ışığı kendisi ayarlıyor.

Akıllı Fotonik Malzemeler araştırma grubundaki bilim insanları, ışığa duyarlı bir sıvı kristal (elastomer) kullanarak yapay irisi geliştirdiler. Ekip ayrıca, birkaç pikometrenin toleransı dahilinde önceden belirlenmiş bir yönde likit kristal moleküllerini doğru bir şekilde konumlandıran foto hizalama tekniklerini kullandı. Bu teknik, görüntüleme açısını ve kontrastı iyileştirmek için başlangıçta LCD TV’lerde kullanılan tekniklerle benzerdi. Öyle ki o zamandan beri akıllı telefon ekranlarında kullanılmaya başlanmıştır. TUT Doçent Arri Priimägi; “Yapay iris, biraz kontakt lens gibi görünüyor, ona benziyor. Merkezi, ona çarpan ışık miktarına göre açılır ve kapanır.” ifadelerini kullandı.Akıllı iris, ışığı kendisi ayarlıyor[irp posts=”19727″ name=”Xbox One X, 4K güncellemesi ile geliyor”]

Ekip sonunda bu teknolojiyi implante edilebilir biyomedikal bir cihaza dönüştürmeyi umuyor. Bununla birlikte, bunun proje anlamında gerçekleşebilmesi için, TUT araştırmacılarının irisin hassasiyetini arttırmaları ve böylece daha küçük parlaklık değişikliklerine uyum sağlayabiliyor olmaları gerekiyor. Ayrıca su olan ortamda çalışması gerekir, yani su geçirmez özellikte olmalıdır. Bu nedenle bu yeni iris, hazır olmaktan henüz oldukça uzaktır. Bu sebepten dolayı mekanik kameraları, o zamana kadar göz yuvalarına doğru ittirmek zorunda kalacağız. Biraz daha uğraşmaya devam edeceğiz ama proje tamamlandığında profesyonel bir irise kavuşmuş olacağız.

Kaynak:Technol, Tampere Üniversitesi

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...