Süper karbon sanayi devrimine yol açacak

Date:

Hafif, iletken ve çok dayanıklı

Carnegie Institution for Science ve Yanshan Üniversitesi’nden uluslararası bir ekip çok farklı bir karbon biçimi oluşturdular. Oldukça hafif, çok çok güçlü, elastik ve hatta elektriği iletiyor. Bu farklı nitelikler kombinasyonu materyali bir dizi uygulamada kullanılabilir hale getiriyor.

Karbonun elektron dizilimi farklı şekillerde kendiliğinden bağlanmasını sağladığı için bir çok değişik biçimi almasını sağlar.

Bilim insanları bu ilginç karbon tipini normal atmosfer basıncının 25.000 katı bir basınç altında, camsı karbon yerleştirerek yaptılar (camsı karbon, karbonun grafitlenmeyen, yapısal olarak düzensiz olduğu bir şeklidir). Daha sonra bu karışımı 982.2 santigrat derece ısıtan bilim insanları, bu yeni formu bulmuş oldular.

Araştırmacılar karbonun son şeklini oluşturmadan önce farklı sıcaklık ve basınçlarla oynadılar. Fakat karbon sadece bu özel koşullarda bu biçimi alarak yapısını kaybetmeden kristalize olmadı.

Askeri alanda geniş uygulama alanına sahip

Peki lastikimsi, taş gibi sert, iletken ve oldukça hafif olan bu karbon ile ne yapabiliriz? Yanshan Üniversitesi’nde profesör olan Zhisheng Zhao bu soruyu şöyle cevaplandırıyor “Bunun gibi yüksek dayanıklılıkta ve oldukça elastik hafif materyaller hafifliğin çok önemli olduğu uygulamalarda, maddenin maliyetinden daha önemlidirler.” Hem dayanıklı ve hem de elastik bir madde askeri araç ve zırh yapımı gibi alanlar için çok faydalıdır. Özellikle bu tip bir materyal, askeri araçların dış yapılarının büyük oranda geliştirilmesini sağlayabilir. Aynı zamanda Mars’a ya da güneş sisteminde herhangi başka bir gezegene bağlı gemilerin düşük ağırlıklı, esnek yapıda ve elektriksel iletkenliğe sahip olarak yapımını da sağlayabilir.

Bu örnekler sadece birkaç olası uygulamaya dönük. Zhao’ya göre bu sentezleme metodu karbonun diğer sıra dışı biçimlerinin yapılmasına ve bütünüyle farklı materyal çeşitlerinin yapımına sebep olabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...