2018’de kilogramın standardı değişiyor

Date:

2018’de bir kilogramın dengesi bozulacak

Kilogram hakkında ne biliyorsunuz? Kendinizin ve etkileşimde olduğunuz ya da merak ettiğiniz nesnelerin ağırlığını bilirsiniz. Muhtemelen de üzerinde çok düşündüğünüz bir şey değil. Ancak dünyamızı en temel düzeyde tanımlayan yedi ölçüm biriminden biridir kilogram. 2018’de bir kilogramın dengesi bozulacak.2018'de bir kilogramın dengesi bozulacak

Bu da tam olarak yeterli değil. En azından metrologlar -bu temel birimleri tanımlayan bilim insanları- böyle söylüyor. Şu anki kilomuz, 1889’dan beri halen üç cam kubbenin altında Paris yakınlarındaki bir tonozda depolanan, platin ve iridyondan yapılmış dört santimetre silindirli fiziksel bir nesne tarafından tanımlanan tek ölçüm birimi.

Bilindiği üzere bu “orijinal kilogram”, yıllar içinde biraz kilo verdi. Hassas olmak için gramın yaklaşık 50 milyonda biri kadar azaltıldı. Ancak tüm dünyadaki teraziler dolaylı olarak bu kilograma denk geldiğinden, bu durum şimdi ihmal edilen ağırlık olarak anılıyor.

Evrensel sabit

Bu sorunu çözmek için, zamanla değişmeyen yeni bir standart gerekiyor. Ve 2018 yılında Ağırlıklar ve Önlemler hakkındaki 26. Genel Konferans’ta bu standart kabul edilecek. Yeni bir kiloda, tonozda bir metal yığını yerine, evrensel bir sabit esas alınacaktır. Spesifik olarak, bir fotonun taşıdığı enerjinin elektromanyetik dalganın frekansıyla ilişkilendirdiği Plank sabitine dayanır.

2018'de bir kilogramın dengesi bozulacak

Bunu bir ağırlık haline getirmek için, metrologlar bir taraftaki ağırlığı diğer taraftaki elektromanyetik kuvvetle dengeleyen inanılmaz hassas bir ölçek grubu oluşturacaklar. Yeni kilogramın ağırlığı, zamanla değişmeyecek olan çok hassas bir elektromanyetik kuvvet miktarını dengeleyecek. Bu miktardaki güç yeni kilogramı tanımlayacak.

Ölçek setinin oluşturulması görevi, Almanya Ulusal Metroloji Enstitüsü’nde Süreç Ölçümü ve Algılayıcı Teknolojisi Enstitüsüne düştü. Orada, son on yılda dünyadaki en hassas ölçme araçlarını geliştirdiler. Bunları, farklı kilogram prototiplerini karşılaştırmak için zaten daha öncesinde de kullanılıyorlardı.

Yeni standart

Konunun son kez görüşülmesinden sonra, Uluslararası Ağırlık ve Kuvvetler Komitesi 2014’te yeni yaklaşımın doğruluğuna ilişkin verilerin, standart olarak kabul edilmesi için yeterli olmadığını söyledi. Ancak o zamandan bu zamana çok sayıda çalışma yapıldığından ve yeni kilogram standardının 2018 yılında kabul edilmesi muhtemel görünüyor.

Çok hassas ölçülerle çalışan fizikçiler için kesin dozaj tıbbı, polis adli tıp departmanları ve gıda test laboratuvarlarını hesaplamaları gereken ilaç firmaları için bu, onların işlerini nasıl yapacaklarına dair bazı değişiklikler anlamına geliyor.

Ancak şu an için güzel haber, muhtemelen yeni bir banyo tartısı almanız gerekmiyor. En azından 2018’e kadar…

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...