iPhone 8 ile ilgili her şey

Date:

Apple her şeyi olması gerektiği gibi yaparsa yapımı yıllardır süren iPhone 8 beklendiği kıstaslarda piyasaya çıkacak. Muhakkak ki iPhone 7 ve 7 Plus 2016’nın en iyi telefonları arasında yer alıyorlardı. Hızlı bir performans sergileyen bu modeller aynı zamanda güçlü bir depolama kapasitesi, su geçirmez özellik, olağanüstü kamera performansı (özellikle 7 Plus) ve diğer müthiş özellikler sergilediler.

Fakat her ne kadar CEO Tim Cook’un önceki açıklaması iPhone 7’nin yokluğunda yaşayamayacağımız şeyler sunacağının sözünü vermişse de model daha çok arttırılmış yükseltim olma özelliğindeydi (Bir çoğumuzun beklediği  gibi devrimsel bir sıçrama olmaktan çok, evrimsel bir adımdı). Aslına bakarsanız kulaklık girişinin kaldırılmasıyla birlikte iPhone 7 bazılarımızın yokluğunda yapamayacağı ciddi bir eksikliğe kavuşmuş oldu.

iPhone 8 hakkındaki dedikodu çarkı, fazla mesai yaparak çalışmaya devam ediyor

Bütün bunlar, Apple’ın daha etkileyici donanım ve yazılım yeniliklerini gelecek 10. Yıldönümü versiyonu için sakladığına dair yaygın bir his uyandırdı. Bununla birlikte yakın zamana kadar da Apple’ın sınırları zorlayan yeni iPhone modelinin çıkacağına dair ümidimiz vardı.

Bazı söylentiler iPhone 8’in 10 yıl önceki Apple’a bir geri dönüş olabileceğine atıfta bulunuyor (Bir telefonun yapabileceği şeyi yeniden tanımlayan çarpıcı bir buluş). Apple bu denli ulvi beklentileri karşılayabilir mi? Sürümün 2017’nin sonlarına doğru ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz. Apple belirlediği takvime sadık kalırsa, Eylül ayının başları gibi. O zamana kadar iPhone 8’le ilgili çılgınca rivayetlerin bir kopyasını aşağıda saklayacağız.

iPhone 8’de görebileceğimiz özellikler

  • Apple’ın bir sonraki nesil işlemcisi (A10X ya da A11 olabilir)
  • Seramik ya da cam gövde (iPhone 4 hatırası!)
  • Genişletilmiş ya da kenardan-kenara görüntü
  • Kablosuz şarj
  • Sanal ‘home’ tuşu (ya da ‘home’ tuşu olmayacak)
  • Güçlendirilmiş su geçirmezlik özelliği
  • Çift-lens kamera destekli AR özellikleri

Model iPhone 8 olarak mı adlandırılacak, yoksa iPhone 10, iPhone X, ya da bütünüyle başka bir isim mi taşıyacak?

Apple’ın sonraki iPhone modeline ne isim vereceğini tam olarak bilmiyoruz. Firmanın gelişigüzel model numaralandırma yaklaşımı kınanacak bir durum. iPhone SE’yi (Önceki bir tasarım üzerine dayalı sıradan, orta ayarda bir güncelleme) ve iPhone 7’yi 2016 yılında tanımıştık. Beklentimiz Apple’ın orta ayar ‘S’ yenilemesini 2017 yılında bırakıp bir sonraki modelinde köklü bir güncelleme yapmasıdır (ki bu model belki de iPhone 8 olacaktır). Japon blog sitesi Macotakara sonraki modelin iPhone 7S olarak adlandırabileceğini bildirdi. Fakat Apple her zamanki gibi sağ gösterip sol vurabilir. Mac OS X geleneğinde olduğu gibi iPhone X olarak da adlandırma yapabilir (burada X Roma rakamlarında 10 anlamına gelen sayıdır).

Artık Alüminyum kullanılmayacak mı?

Digitimes’ın bildirdiği bir rivayete göre  Apple, iPhone 7 ve iPhone 6S’te kullandığı alüminyum gövde tasarımından uzaklaşabilir. İddiaya göre Foxconn ve Jabil sonraki modelin gövdesini iki güçlendirilmiş cam levha ile kaplıyorlar (biri önde diğeri arkada olmak üzere). Bu levhalar paslanmaz çelik çerçeve ve iskeletle birbirlerine tutturuluyorlar. Haber, yeni yapının Apple’ın masraflarını yüzde 30-50 oranında azaltabileceği ve daha iyi kalite kontrolü sağlayacağı iddialarını dile getiriyor.

Kırmızı renk iPhone modellere dahil olabilir

iPhone 10. Yıldönümünün önemini belirtmek için yeni renkler kullanmak Apple için kolay bir yol olabilir. Aralık 2016’da iPhone 7 ‘Jet White’ modelini imite eden bir video ortaya çıkmıştı. Macotakara Apple’ın son renk paleti olan beyaz, siyah ve yumuşak metalik renklerine kırmızıyı ekleyebileceğini bildirdi (iPhone 5C’nin daha az pahalı olan gökkuşağı seçeneklerine geri dönüş)

iPhone 5C gökkuşağı seçenekleri sunmuştu

Apple kenarsız ekran yapar mı?

iPhone 7’nin çıkışından bu yana kenardan-kenara ekranlı bir iPhone modeli olasılığıyla ilgili söylentiler mevcut. Kasım 2016’da The Wall Street Journal bir sonraki iPhone modelinin eğimli ve/ya da OLED ekranlı olabileceğini yazmıştı (bu ihtimali eski Apple analisti Ming-Chi Kuo dile getirmişti). Tabii ki her iki girişim de pek yenilikçi sayılmaz. Samsung bir süredir ekranlarının boyutlarını sınırlara taşıyorken (Gelecek Galaxy S8 modelinin ön yüzündeki ekran oranının %90lar civarında olacağı söyleniyor) Xiaomi MI Mix’in 6.4-inch’lik ekranı neredeyse yüzeyin bütününü kaplıyor.

Ana ekrana bir daha dönüş yapamayabilirsiniz

Ekranı genişletmenin yollarından biri de ana ekran tuşunu kaldırmaktan geçiyor. 2015 yılında Apple transparan parmak izi sensörü ile ilgili bir patent başvurusunda bulunmuştu. iPhone 7’nin katı-hal butonu, basınca-hassas ekranı ve kapasitesi artmakta olan Siri uygulaması ile birlikte fiziksel bir ‘ana ekran’ butonuna hala ihtiyaç duyar mıyız?

Apple daha fazla alan elde etmek için ana ekran butonunu sanallaştırabilir

Bütün bu ekstra özelliklerle Apple üst ve alt çerçeveleri küçültebilir ve aynı boyuttaki bir gövdeye daha büyük bir ekranı sıkıştırabilir. Tabii ki Apple başvurusunu yapmış olduğu patentlerin bir kırıntısını dahi ticarileştirmiyor. Dolayısı ile bu ihtimal kesinliğe kavuşturulmaktan oldukça uzak.

iPhone kablosuz şarj özelliğine sahip olacak mı?

Apple’ın kablosuz AirPod’ları yalnızca bir başlangıç olabilir. Gelecek yılın iPhone’u iPhone’un değişmez geleneksel konektöründen (Lightning cable) öte bir şey yapabilir ve bunun yerine kablosuz şarj edilebilir.

Analist ve teknoloji yayınları bu konuyla ilgili bir ton şamata yapıyorlar : The Verge Apple’ın kablosuz-şarj uzmanlarını istihdam etmeye başladığını haberleştirirken Nikkel Asian Review,  Apple’ın ana üretim ortaklarından biri olan Foxconn’un 2017 iPhone için kablosuz şarj moülleri yaptığını bildirdi. Samsung’un üst rütbeli telefonlarının 2015’in Galaxy S6’sının , ve bazı Lumia modellerinin de (Nokia ve Microsoft kapsamındaki) benzer tarihlerde kablosuz şarjlamayı desteklediğini hatırlatmakta fayda var.

Suya daha dayanıklı bir iPhone

Şüphesiz ki eğer Apple şarjlama portunu kaldırırsa bu telefonu çok daha fazla suya ve diğer sıvı maddelere karşı dayanıklı kılacaktır. Aslına bakarsanız Korea Herald sonraki iPhone’un daha yüksek su geçirmezlik oranına sahip olacağını bildiriyor (Skor notu alanlar için belirtelim; mevcut neslin oranı olan IP67’ye oranla IP68 olacağı düşünülüyor). Yine bu kategoride de Apple köşe kapmaca oynamak durumunda kalabilir zira Samsung’un Galaxy S7 modeli 2016’dan bu yana IP68’lik su geçirmezlik oranı ile sertifikalandırılmış durumda.

Arttırılmış gerçekliğe sahiplik edecek kameralar

Apple CEO’su Tim Cook bu günlerde çift-lensli kameralarla ilgili oldukça konuşma yapıyor. Belki de bunun sebebi bu kameraların sanal şeylerin gerçek dünyanızdaki görünümünde yer almasına yardımcı olabilecek olmalarıdır (Google küresindeki diğer telefonlar bunu zaten yapıyorlar).

Sonraki iPhone modeli dünyayı tarayıp 3 boyutlu objeleri mükemmel bir ayarla yansıtabilecek çift-lensli kamera ile donatılabilir. Örneğin, bu tip bir iPhone, bulundukları yöne doğru yönelttiğinizde kişileri ya da objeleri algılayabilir (Apple hali hazırda bu tip bir şeyin kısmi bir benzerini iOS 10’un yüz-tanıma yazılımında yapmakla meşgul).

Bu özellik selfie çekiminden çok, ileri seviye optik teknoloji için daha yararlı bir uygulama gibi görünüyor.

iPhone 8 ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...