Alerji ve burun tıkanıklıklarınızın asıl sebebi bu olabilir

Date:

Duvar kağıdınız sizi hasta ediyor olabilir

Evlerinizde kullanmış olduğunuz duvar kağıdı üzerinde oluşan mantarlar, grip ve alerjilere benzer belirtilere neden olan hastalık sendromlarının oluşmasına katkıda bulunabilir. Duvar kağıtları canlı renk ve desenleriyle donuk bir odaya hayat verebilirler. Özellikle şimdilerde ofset baskı sistemlerinin teknolojinin nimetlerinden faydalanarak gelişmesiyle istenen deseni duvarınıza uygulayabilirsiniz. Ancak evinize uyguladığınız duvar kağıdınızın arkasında gizlice saklanan toksinler olduğunu biliyor muydunuz? Aslında, duvar kağıtları, hastalık oluşturan sendromlara davetiye çıkarıyor olabilir. Duvar kağıdınız sizi hasta ediyor olabilir.

Alerji ve burun tıkanıklıklarınızın asıl sebebi bu olabilir

Hasta yapı sendromu, bir binayı düzenli olarak kullanan kişiler (ofis çalışanları gibi) bina içinde vakit geçirirken yaşadıkları farklı hastalık belirtilerine verilen addır. Araştırmacılar, duvar kağıdında büyüyen mantardan kaynaklanan toksinlerin kolayca havaya uçabildiğini ve doğrudan bir sağlık riski oluşturabildiğini söyledi.

Duvar kağıdını zehirli yapan şey nedir?

Dr. Jean-Denis Bailly, laboratuvar testlerinde, “mikotoksinlerin binalarda karşılaşılabilecek yoğun koşullar altında küflü bir maddeden havaya aktarılabileceğini gördük” dedi. Fransa Toulouse’de Gıda Hijyeni Profesörü Bailly, “Mikotoksinler inhale edilebilir. Özellikle de mantar bulaşması olan evlerde, kapalı ortamdaki hava kalitesinin parametreleri hastalık oluşturup oluşturulmadığına dair araştırılmalıdır.”

Alerji ve burun tıkanıklıklarınızın asıl sebebi bu olabilir

Tespit edilen hastalık semptomları

Hasta yapı sendromunun belirtileri gribe ve alerjilere benzer. Baş ağrısı, yanma veya kaşıntılı gözler, tıkalı burun, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, kuru veya kaşıntılı deri, baş dönmesi, konsantrasyon zorluğu, mide bulantısı ve yorgunluk olabilir. Astıma eğilimli kişiler veya alerjisi olanlar, kapalı bir binadayken her zamanki semptomlarının daha da kötüleştiğini söylemektedirler.

Araştırma için, araştırmacılar genellikle kapalı mekanlarda bulunan üç mantar türü ile kirlenmiş bir duvar kağıdı parçasındaki hava akışını analiz etti. Bailly, “Havadaki toksinlerin büyük bir çoğunluğu kolayca teneffüs edilebilecek şekilde bu duvar kağıtlarına hapsoluyor. Bunu yaptığımız araştırmanın sonuçlarında saptadık” dedi. Mikotoksinler, gıdalardaki varoluşlarıyla bilinirler. Ancak mikotoksinlerin havadaki varlığı, hava kalitesinin önemli bir parametresi olarak dikkate alınmalıdır. Yani yiyeceklerde ya da havada bulunmasının bir farkı yok.Alerji ve burun tıkanıklıklarınızın asıl sebebi bu olabilir

Çalışma, Amerikan Mikrobiyoloji Derneği (American Society for Microbiology) dergisinde Uygulamalı ve Çevresel Mikrobiyoloji dergisinde yayınlandı. Bailly ve meslektaşları, giderek daha enerji tasarruflu bir ev oluşturma düşüncesi bu sorunu daha da ağırlaştırabilir diyor. Bailly, bu evlerin “enerji tasarrufu yapmak için artan eğilimle pek çokları tarafından dışarıdan izole edildiğini” söylüyor. Bir haber bülteninde Bailly, ayrıca kahve makineleri gibi çeşitli su kullanan aletler “mantar oluşumu için uygun koşullara neden olabilir” diye ekliyor.

Duvar kağıdının yanı sıra, hasta yapı sendromuna da neden olan durumlar:

Kötü havalandırma sistemleri
Temizlikten kaynaklanan kapalı kimyasal kirlilik, büro mobilyalarının cilası vb.
Sızdıran borular gibi nemli bölgelerdeki küf ve bakteri
Kötü havalandırma

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...