Amazon Alexa, hastanelerde cankurtaran olacak

Date:

HIPAA uyumu sağlanınca Alexa, hastane dokümantasyonu için kullanılacak

Amazon Echo cihazları, evdeki tüketicileri için eğlenceli ve kullanışlı uygulamalar olarak biliniyor. Ancak hastanede de bu ses tanıma teknolojisi hayat kurtarma potansiyeline sahip. HIPAA uyumu sağlanınca Alexa, hastane dokümantasyonu için kullanılacak. Ülkedeki en iyi hastanelerde ve tıbbi kliniklerdeki geliştiriciler, Amazon Alexa ve diğer ses teknolojilerini çeşitli uygulamalar için kullanmayı düşünüyorlar. Bazıları evdeki hastalara rutin tıbbi bilgi sağlamak için Alexa ile birlikte çalışıyor. Diğerleri ise cerrahların görev listelerini tamamlamasına yardımcı olmak için kullanılıyor. HIPAA uyumu sağlanınca Alexa, hastane dokümantasyonu için kullanılacak

Amazon Alexa

Boston Çocuk Hastanesi’nin geliştirici sorumlusu John Brownstein, CNBC’ye verdiği demeçte, “Sağlık şirketleri için yapılacak büyük ses uygulamaları var” dedi. Massachusetts Devlet Hastanesi’ndeki doktorlar, metinden konuşmaya çeviren teknolojinin cerrahların ameliyathanedeki cerrahi güvenlik kontrol listelerine uymalarında yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.

Hastanede bir radyolog olan Raul Uppot, bir hastaya, hastanın güvenlik kontrol listesine bir sesli başvuru yoluyla kendisini dinlediğini söyledi. Hastanın latekse alerjisi vardı. Bu, gerçek anlamda bir tıbbi kayıt olma özelliği taşımıyordu ve eksikti ancak kontrol listesi sayesinde doktor tarafından yanıtlandı. Hastanın mağdur olmaması ve herhangi bir alerjik reaksiyon yaşamamasına yardımcı oldu. Yani sonuçta tıbbi bir kayıt gibi başarılı oldu. Cerrahlar lateks eldiven kullanmayı planladığı için bir felâket önlenmiş oldu. HIPAA uyumu sağlanınca Alexa, hastane dokümantasyonu için kullanılacak

“Uppot artık sadece doktorlara yardımcı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda hastalara da tedarik edilerek doktorlarla temasın kesilmemesi konusunda kullanılabiliyor. Her zaman her hastanın hastaneye gelmesi mümkün olamayabilir. Ancak yine de doktor kontrolünde izlenmesi gereken semptomlar taşıyabiliyor” diyor hastane tedarikçisi. HIPAA uyumu sağlanınca Alexa, hastane dokümantasyonu için kullanılacak.

Sağlık uzmanları, Alexa’nın en azından şimdilik istismar edilmediğini belirtti. Doktorlar yoğun işlerine, yani elektronik sağlık kayıt sistemindeki alanlara tıklayarak günlerinin üçte ikisini harcıyorlar. Alexa sayesinde bu sürenin düşürülerek daha fazla sayıda hasta ile ilgilenilmesi planlanıyor. Alexa, notları kopyalayıp doktor adına hasta etkileşimlerini belgeleyerek bu konuda yardımcı olabilir.

Ancak yine şimdilik hastaneler bu duruma çok sıcak bakmıyor. Çünkü Alexa henüz HIPAA’ya uyumlu değil. Yani Amazon, hasta sağlık bilgilerinin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlamak için henüz gerekli adımları atmış değil. Hastaneler Alexa aracılığıyla depoladıkları bilgileri, hasta güvenliğine ters düşmeyecek şekilde kullanabilmeliler. Amazon, HIPAA uyum programını sürekli olarak genişletiyor. Bu sayede Alexa gelecekte hastanelerde doktorların baş ekipmanı olabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...