AMD Ryzen Threadripper Duyuruldu

Date:

Thread miktarında artış

Firma, Intel’in önemli pazarlarından biri olan masaüstü işlemci piyasasını ele geçirebilecek 16-core, 32-thread işlemcisi AMD Threadripper hakkında açıklama yaptı. Chiple ilgili bir süredir söylentiler vardı fakat AMD nihayet firmanın analist gününde ürünün 2017 yazında çıkabileceğini söyleyerek ürünle ilgili açıklamalar yaptı. AMD bu açıklamayı Intel’den önce davranmış olmak için yapmış olabilir. Zira Intel’ de belirtildiği kadarıyla yakında 12-core Core i9 chip ve yeni X99 HEDT (High-End Desktop) platformunu açıklayacak.

AMD ürünle ilgili daha fazla bilgi vermedi (daha önce internete sızdırılmış sunum haricinde). Dolayısı ile bu noktada hangi firmanın chiplerinin en iyi performansı söyleyeceğini söylemek güç. AMD’nin yeni Ryzen modellerini Intel’in son model Core i7-6900 chipleriyle kıyaslayacak olursak, AMD’nin modeli video düzenleme, ya da hareket grafikleri gibi multi-thread (aynı anda yapılan işlem parçacığı sayısı) uyumlu işlerde daha iyi olabilir. Fakat Intel’in oyuna yönelik modellerine oranla geride kalıyor. AMD’nin sicilinden yola çıkacak olursak, yeni ürününde de Intel’e oranla daha iyi fiyatlandırma yapabileceğini söyleyebiliriz. Intel’in mevcut öncü masaüstü chip’i olan 10-core i7-6950X Extreme Edition modeli 1.700$’ın üzerinde. Yani bu fiyatların altında fiyat sunmak pek zor olmayacak.

AMD, mevcut 14-nanometre Zen mimarisini kullanan chip’in de arttırılmış hafıza ve bant genişliğiyle bütünüyle yenilenmiş HEDT platformu ile birlikte çıkacağını söyledi. AMD Başkan Yardımcısı Jim Anderson “Ryzen Threadripper, masaüstü cihazlarda ultra güçte bir performans sergilemesi maksadıyla yapılıyor” dedi. Firma, gelecek hafta düzenlenecek olan Computex etkinliğinde chiple ilgili daha fazla ayrıntı ve özellik verecek.

Grafikler noktasında AMD yakında Polaris’in halefi olacak olan Vega mimarisine dayalı ilk kartını da yakında, Haziran ayı civarında piyasaya sürecek. Bununla birlikte ilk model olan Radeon Vega Frontier Edition daha çok veri çalışmalarına yönelik olarak tasarlanmış. Yine de firmanın yeni nesil quad-core, 8-thread Ryzen mobil chipleri (2017’nin ikinci yarısında piyasaya sürülecekler) Vega grafiğini barındıracak ve %50 daha iyi işlemci performansı ile birlikte %40 daha iyi grafik performansı sunacak. Aynı zamanda enerji sarfiyatı da yarıya düşecek.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...