IBM en güçlü quantum işlemcisini tanıtıyor

Date:

Hedef 50 qubit hız

IBM’in iki quantum işlemcili platformu işlemci gücünde yeni bir sıçrama gerçekleştirdi. Firma bugün şimdiye kadarki en güçlü iki quantum bilgisayarını başarı ile yaparak, test ettiğini duyurdu. Bunlardan biri araştırma ve iş dünyası ağırlıklı bilgisayar olan ‘Quantum Experience Universal’, diğeri ise ticari amaçlı IBM Q sistemlerinin çekirdeğini oluşturacak olan işlemci prototipi.

Yeni sistemler 16 ve 17 quantum bit (qubit) quantum hacminde ve her ikisi de Quantum Experience platformu üzerinde çalışan 5 qubit işlemciye oranla büyük bir sıçrama gerçekleştiriyor. Yeni platform, klasik bilgisayar sistemlerinin uğraşabileceklerinden çok daha karmaşık yapıda olduğu düşünülen soruları çözebiliyor. Yani ilaç, yapay zeka, finansal hizmetler ve lojistik gibi alanlarda henüz aklımıza dahi getirmediğimiz sorunları çözebiliyor. Eğer yeni kavramla ilgili takıldığınız sorular varsa, IBM bu noktada temel konularla ilgili tanıtım yazısı ve aynı zamanda bu konularda öncü bir isim olan Charles Bennet’in yazdığı ‘Yeni başlayanlar için kılavuz’ * kaynaklarına başvurabilirsiniz.

IBM daha fazla kişiyi işin içine katmanın teknolojinin yeni kullanımlarının keşfine yardımcı olabileceğini düşünüyor. Ve hedef olarak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde işlemci hızını 50 qubit’e çıkarmayı tasarlıyor.

Özelleştirilmiş donanım bugüne değin daha çok büyük işletmeler, araştırma kuruluşları ve devlet araştırmalarına dönük alanlar için tasarlanmıştı fakat bugün yapılan açıklama bu teknolojinin artık daha fazla erişime açılmaya başladığının bir göstergesi. Daha önceki 5 qubit’lik Quantum Experience makinesi geçtiğimiz yaz döneminde halka açıldığından bu yana yaklaşık 300.000’den fazla deney gerçekleştirdi. Bugünkü üçüncü nesil, 16 qubit işlemcili makine ise çok daha karmaşık işlemler için kullanılacak. Aynı zamanda bu alanda çalışma yapan bu denli insanla birlikte makine çalışma yapanlara dinlenmek için boş vakit kazandıracak gibi görünüyor. Diğer yandan bu zaman boşluğundan kendi deneyleri lehine faydalanmak isteyen araştırmacılar, geliştiriciler ve programcılar, Software Development Kit’in beta erişimini indirebilirler. Ya da deney kompozitörü ile oyalanabilirsiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...