Apple WWDC 2017 belki de şimdiye kadar en doyurucu etkinlik oldu

Date:

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

Apple’ın yeni kampüsünde gerçekleşen etkinlik şimdiye kadarki en büyük WWDC etkinliğiydi. 16 milyon kayıtlı iOS geliştiricisiyle 75 ülkeden katılım vardı. En fazla geliştiricinin olduğu konferansta 6 yaşında kodlamaya başlayan ve App Store’de 5 tane uygulaması olan bir çocuk ve 86 yaşında ilk uygulamasını bu yıl yayınlayan yaşlı bir hanımefendi de vardı.

Etkinlikte 6 önemli yenilik duyuruldu.

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

1.TvOS

TvOS’nin üstünde çok fazla durulmadı. 50 partner TvOS’ta yer alıyor. Amazon Prime Video servisi ile TvOS’a çok fazla içerik geliyor.

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

2.Apple Watch

Şu anda en çok satan akıllı saat vurgusu yapılan Apple Watch’un arayüzünde saat, bölge gibi değişiklikler yapıldı. Siri aktif edilebiliyor. Kullanmak istediğiniz anda Siri devreye girecek. WatchOS arayüzü geliştirildi. Güneşin doğuşu ve batışı gibi bilgi takipleri yapılabiliyor. Arayüze ToyStory karakterleri eklendi. WatchOS’ta geliştirilmiş aktivite takibi sunuluyor. Geçmiş aktiviteler ile şimdiki aktiviteleri kıyaslayıp bildirebiliyor. Apple Watch ile destekli olan koşu bantlarıyla birlikte uyum içinde çalışabiliyor. Spor aletleriyle saat arasında uyum sağlanabiliyor. Apple Watch’a Music uygulaması geldi. Koşu yaparken telefon yanınızda olmasa bile müzik dinleyebilirsiniz. Apple Pods kulaklıklar ile saat arasında tam uyum sağlandı. Workout uygulamasında müzik otomatik olarak çalmaya başlıyor. 3. parti desteği de sunuluyor. Geliştiricilere yeni özellikler sunuluyor. Örneğin, raket ile eşleştirildiğinde raketin savurma hızını ölçebiliyor.

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

3.Mac ve MacOS High Sierra

İşte Apple’ın yeni işletim sistemi MacOS High Sierra. Siri’nin artık daha fazla sorumluluğu var çünkü Siri artık daha kabiliyetli. Safari tarayıcısı daha hızlı ve daha az pil tüketiyor. Modern javascript, Chrome’a göre Safari’de daha hızlı çalışıyor. Safari’de oyomatik oynatma özelliği isteğe bağlı olarak engellenebiliyor. Ayrıca Safari özel verilerinize de daha fazla önem veriyor. Veri gizliliği daha fazla geliştirildi. Mail uygulamasına tam bölünmüş ekran desteği geldi. Ve %35 daha az disk alanı kullanıyor. Photos uygulamasında fotoğraflarınız daha düzenli durması için geliştirmeler yapıldı ve ayrıca yüz tanıma özelliği de geliştirildi. Apple daha modern bir dosya formatına ihtiyaç duydu ve dosya formatında da bir değişiklik yaptı. HFS adında yeni dosya formatına geçildi. Bu yeni dosya sisteminde dosya bozulma koruması gibi bir çok özellikler var. Mac’lerde H.264’ten daha iyi olan H.265 desteği geldi. Görüntüleri %40’tan daha fazla sıkıştırma imkanı sağlıyor. 2007’den 2017’ye kadar GPU’da ciddi bir performans artışı oldu. Mac’lere Thunderbolt 3 ile birlikte harici grafik kartı desteği ve VR için Metal desteği geldi. Final Cut Pro’ya da VR desteği kazandırıldı. Ve Mac’te oyun oynamak isteyenlerin beklediği şey oldu. Mac’ler artık Steam VR’ı destekliyor.

Apple hem dizüstü hem de masaüstü modellerini güncelledi. Tahmin edildiği gibi 7. nesil IntelCore (Kaby Lake) işletim sistemlerine sahip. iMac’lerin bütün modellerine Fusion Drive eklendi. %80 daha hızlı grafik işlemcisine ve 27 inç modelinde 5K çözünürlüğe sahip. VR içerikler için en güçlü sistem olacağı söyleniyor. Etkinlikte Light and Magic’ten ödüllü görsel efekt uzmanı John Knoll bir kendi stüdyosuna bağlanıp gerçek zamanlı bir VR sunumu gerçekleştirdi.  Canlı yapılmasına rağmen gerçekten etkileyici görüntüler sergiledi.

Ve Apple yine sürprizini yaptı. Bu kimsenin beklemediği bir hamleydi. Apple, iş istasyonu sınıfındaki en güçlü Mac’i olan iMac Pro’yu tanıttı. 8, 10, ve 18 çekirdek seçeneklerine sahip Intel Core Xeon işlemciyle birlikte geliyor. Gönül bluetooth 5 istese de bluetooth 4.2 eklendi. Ekran 44 milyon pixel. 7000 dolar üstü sistemlerde bu özelliklerin olmadığı belirtildi. iMac’in fiyatı ise 5000 dolardan başlıyor.

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

4.iOS 11

iOS 10 şimdiye kadar %96 müşteri memnuniyetine ve Android 7’ye kıyasla %86 uygulama yüklenmesine sahip (Android 7 %7). Beklendiği gibi iOS 11 etkinlikte duyuruldu.

Mesajlar’da alt taraf optimize edildi ve sticker gibi özellikler geldi. Ayrıca iMessage uygulaması da uçtan uça şifreleniyor.

Yeni özelliklerden birisi de dünyanın bir numaralı temassız ödeme sistemi olan Apple Pay’de. Artık Apple Pay sayesinde kişiden kişiye para gönderilip alınabilecek. Hem banka kartı hem de kredi kartıyla mesaj ile para göndermek mümkün olacak. Bu özellik Apple Watch da dahil olmak üzere bütün Apple ürünlerinde var.

Sirinin arayüzüne de yenilik getirildi. Siri artık Derin Öğrenme Sistemi’ne sahip. Birden fazla sonuç üretebiliyor ve sesli olarak tercüme yapabiliyor.

Etkinlikte söylenene göre iPhone ile bir yılda yaklaşık 1 trilyon fotoğraf çekiliyor. Camera uygulamasına da H.265 desteği, Portre Video ve Live Video modu geldi. Live Video’dan istenilen fotoğraf karesi alınabiliyor. Ve Instagram’da olan boomerang uygulamasına benzer bir uygulamayla hareketli resimler çekebilirsiniz.

Kilitli ekran arayüzende yapılan değişikliklerde en çok istenen ve beklenen Hücresel Veri aç-kapat butonu eklendi. Ekran ışık ve ses ayarı butonları da gayet şık olmuş.

Apple Maps uygulaması belirli ülkelerde zemin ve iç mekan navigasyonu kullanılabilecek. Maalesef buna Türkiye dahil değil. Navigasyon hız limitlerini ve hangi şeritten gitmeniz gerektiğini gösterecek. Apple Car 200’den fazla arabayı destekliyor. Araba kullanırken açabileceğiniz rahatsız etme modu da mevcut. Mod aktifken araba kullandığınızda telefonunuza bir mesaj geldiği anda karşı tarafa “araba kullanıyorum rahatsız etme” mesajı gönderebilecek.

Home uygulaması için geliştirilen speaker uygulaması bir çok markayı destekliyor.

App Store’de haftalık 500 milyon ziyaretçi var ve şimdiye kadar 180 milyar uygulama indirilmiş. Geliştiricilere ise 70 milyar dolar ödenmiş. Geçtiğimiz sene en çok indirilen oyun Pokemon Go. 9 yılın ardından App Store’de çok ciddi bir tasarım değişikliğine gidildi ve uygulamalar ile ilgili inceleme içerikleri arttırıldı.

Kamera uygulaması kullanılarak VR teknolojisi sayesinde yüzeydeki nesneler tanınabilitor, istenilen nesne yerleştirilebiliyor ve çok eğlenceli oyunlar oynanabiliyor. Söylenene AppStore göre dünyanın en büyük arttırılmış gerçeklik platformu olacak.

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

5.iPad

İlk iPad’lerden bu yana %500 oranında bir performans artışına vurgu yapıldı. Yeni gelen iPad’ler eğlence ve çalışma tarzınızı değiştirecek. Her alanda kullanılan iPad Pro’ya 10.5 inç ve aynı kasaya sahip yeni üyesi katıldı. Şu ana kadar pazardaki en iyi ekrana sahip olan iPad Pro’nun ekran yenileme oranı 60hz’den 120hz’ye çıkartıldı. Bu yenilik Apple Pencil için çok önemli. A10X Fusion işlemcisine, %30 daha iyi performansa ve %40 daha iyi grafik performansına sahip. 10 saat pil ömrü, 12Mp kamera, optik sabitleme, 1.8 diyafram açıklığı, 6 elementten oluşan lens yapısına sahip ve ayrıca 4K video çekebiliyor. iPad Pro 10.2-12.9 inç ve 64GB-512GB seçeneklerine sahip.

MultiTasking (çoklu uygulama kullanımı) ve Drag and Drop (sürükle ve bırak )özellikleriyle  uygulamaları birden fazla ve daha kolay kullanabileceksiniz. Klavyeye de kullanımı kolay özellikler geldi. Beklenen özelliklerden biri de Dosya Yöneticisiydi ve o da gayet hoş ve kullanışlı bir şekilde artık iPad’te. iPhone’da olacağına dair bir şey söylenmedi. iPad’lere getirilen kullanışlı özelliklerden birisi de el yazısını aratabilir olmanız.

Apple sevenlere bir müjdeli haber daha: Hızlı şarj sonunda geldi.

Apple giderse sistem çöker vurgusu yapılan giriş videosu ile WWDC 2017 etkinliği tatmin edici bir şekilde gerçekleşti.

6.Apple HomePod

Böyle bir cihazın gelip gelmeyeceği merak konusuydu. Meraklar giderildi. Apple HomePod’u tanıttı. HomePod ile müzik endüstrisini iPod’ta cebinize getirdiği gibi bununla da evinize getiriyor. Boyutu 7 inç. Apple A8 işlemcisine sağıp. Sistem konumlandırdığınız yeri tanıyıp yankı yapmasını engelliyor. Apple Music servisiyle uyumlu bir şekilde çalışıyor ve buluttan aldığı destek sayesinde kendi kütüphanenizdeki müzikleri de çalabiliyorsunuz. İçerisindeki 6 adet mikrofon sesleri en iyi şekilde tanıyabiliyor. Müzik hakkında sorduğunuz sorulara yanıt verebiliyor ayrıca komut da verebiliyorsunuz. Bunları yaparken de yanında olmanıza gerek yok. Akıllı ev sistemiyle de uyumlu olan HomePod Siri ile çalıştığı için istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Kişi güvenliğine de önem verilmiş. Kullanılan sesler şifreleniyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...