Apple Swift programı ile gelecek avcılığı yapıyor

Date:

Geleceğe dönük kazanımlar

Apple, geçtiğimiz yıl düzenlenen WWDC konferansında başlattığı ‘Swift Oyun alanları’ uygulaması ile belirli bir başarı oranını yakalamış görünüyor. Firmaya göre eğitime yönelik bu programa yaklaşık 1 milyon civarında kayıt yapılmış. Daha çok küçük öğrencileri hedef alan program, farklı yaş gruplarından da yoğun talep görüyor.

Bugün yapılan bildiride Apple, Swift tabanlı eğitime yönelik fırsatlarını genişleterek daha üst yaş grubuna hitap edecek. Lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilerin faydalanacakları bu program için firma, ‘Uygulama Geliştirimi’ projesini Swift programı ile ülke çapında hayat geçirmek için beş altı kolejle işbirliğine gidiyor. Böylece öğrenciler de iş hayatlarına uygulama geliştirme bilgi ve becerileriyle donanmış olarak girmiş olacaklar.

Firmanın verdiği rakamlara göre Amerika’da şu an itibariyle yaklaşık 1.53 milyon kişi ‘uygulama ekonomisi dahilinde istihdam edilmişler. Ve firma Amerika’da yaklaşık 2 milyon kişiye iş alanı sağlamış. Kodlama becerilerine sahip olmak mezuniyet seviyesindeki öğrenciler için kesinlikle önem taşıyor. Swift her ne kadar çok amaçlı bir programlama dili olmasa da (ki yalnızca Apple ürünleri için tasarlanmış) sunulan tekliflerde bir çok fırsat bulunuyor ve hangi dil olursa olsun en azından kodlamanın temelleri öğrenilmiş oluyor.

Swift aynı zamanda tüm Apple değerleriyle bağdaşacak seviyede basit olarak tasarlanmış. Firma bu programlama dilinin eğitim amacı gözetilerek tasarlandığını söylerken tam olarak içeriği yansıtmış. Evet, bu program bütünüyle eğitime dönük.

Apple’ın başkan yardımcısı Lisa Jackson “Apple’ın Swift’te olmasını istediği ilk şey, sevdirici olmasıydı. Bu dili öğrenebilmek  ve kullanmak için bilgisayar bilimcisi olmanız gerekmiyor. Bu anlamda ilk programlama dili olabilir. Ama daha karmaşık uygulamalar yazabilmek için de yeterince güçlü olması gerekiyor” dedi.

Apple’ın okul müfredatı dahilinde ‘Herkes Kod Yazabilir’ adıyla öne çıkan program, 2 sömestr  boyunca öğretilmek üzere tasarlanmış. Fakat yine de programın uygulanma şekli her bir okulun takdirine kalmış. Zira Amerika’daki kolejler bu noktada oldukça geniş özgürlük alanına sahipler.

Uygulama bugünden başlamak üzere iBook’lar üzerinden ücretsiz olarak indirilebilecek. Apple uygulama satışlarından kar etmiyor olmakla birlikte, bu programı geliştirip ön ayak olma zahmetine girmesinin de nedenleri var tabii. Swift’i sonradan geliştirici olacak olanların eline vermek, firma için oldukça bariz bir kazanım olacak. Tıpkı on yıllardır sınıflarda kendine yer edinen Mac ve iPad’lerde olduğu gibi mezun olan öğrenciler kendi harcamalarını yapmaya başladıklarında verecekleri karar firma lehine olacaktır.

Eğer Swift genç geliştiricilerin tercih edecekleri yegane program olmayı başarabilirse Apple kendine geleceğe uzanan sağlam bir adım kazandırmış olacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...