Mac Burger fiyatlarına göre fidye talebinde bulunan yazılım hızla yaygınlaşıyor

Date:

Sürümden kazanan fidye yazılımı

Rus kaynaklı yeni bir ‘kiralık fidye yazılım servisi’ online ortamda hızla yayılıyor. Fatboy adı verilen fidye yazılımı kurbanın ödeyeceği fidyeyi, kurbanın bulunduğu bölgedeki McDonald’s Büyük Boy Mac Burger fiyatına göre ayarlıyor.

Amerika’da bulunan siber güvenlik firması ‘Recorded Future’ ın ilk olarak ortaya çıkardığı bu fidye yazılım servisi, ‘Exploit’ isimli Rus dilinde yazılmış bir online forum sitesinde satışa sunuluyor.

Fatboy fidye taleplerini ‘Big Mac Index’ ine göre otomatik olarak ayarlıyor. Söz konusu index Economist tarafından oluşturularak, müşterinin satın alacağı ürün için satıcının talep ettiği miktarın, resmi uluslararası döviz oranları ile uyumlu olup olmadığını kontrol ediyor.

Fatboy, kurbanın bilgisayarında kullanıma girdiği zaman yazılım dosyalarını şifreliyor ve şifrenin kaldırılması için fidye talebinde bulunuyor. Fidye miktarını belirlemek için ‘Big Mac Index’e göz atan yazılım, yaşam seviyesi yüksek olan yerlerde bulunanlara daha yüksek oranda fidye bedeli uyguluyor.

Index’e göre bir büyük Mac Burger, 2017 Ocak ayında Amerika’da 5.06 dolar iken, Çin’de2.83 dolara satılıyordu. Amerika’daki büyük boy hamburgerin fiyatı daha yüksek olduğu için Amerika’da yaşayan kurbanın Çin’dekine oranla daha yüksek fidye ödemesi gerekiyordu.

Fatboy fidye yazılımının yapımcısının 7 Şubat tarihinden bu yana programın kirasından tahminen 5.321 dolar kazandığı düşünülüyor. Programın yapımcıları programı o tarihten itibaren kiraya vermeye başlamışlar.

Recorded Future saldırının artan ölçekte fidye yazılım sistemi tipinde olması nedeniyle işletmeler ve bireysel kullanıcılar için yeni sorunlar teşkil ettiğini zira yazılımın hedefli ve amaca özel saldırılar için giderek artan şekilde talep gördüğünü belirtiyor.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...