Düşünce ile kontrol edilebilen protezler felçlilere ümit olacak

Date:

Beyin kontrollü protez chipleri

Chip üreticisi ARM Çarşamba günü yaptığı açıklamada Washington Üniversitesi Sensorimotor Nöral Mühendislik Merkezi ile iş birliği yaparak beyin kıvrımlarımızla yeni nesil güçlü protezlerin arasına implante edilebilecek yeni bir chip sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Protez geliştiriminin önündeki birincil zorluklardan biri algıya dair bilgi birikimimizin olmayışı.Tabii görebilen ve kendileri için düşünen akıllı eller geliştiren bazı kurumlar var fakat algısal bilgiyi kullanıcısına geri gönderen protez bir uzantı biyolojik eşlenikleriyle kıyaslandığında son derece yetersiz kalıyor. İşte bu noktada ARM’in SSoC’leri devreye giriyor.

ARM çalışmanın merkezi konumundaki firmanın yaptığı en küçük işlemci olan Cortex-MO işlemcisini güçlendirecek. ARM sağlık hizmetleri teknolojileri yöneticisi Peter Ferguson’ın BBC’ye verdiği demeçte “Başlangıç aşamasında prototiplere sahibiz. Bu aşamada yüzyüze kaldığımız yegane zorluk güç tüketimi ve açığa çıkan ısı. Çok çok küçük ve çok düşük enerji harcayan bir şeye ihtiyacımız var” dedi.

Bu chipler aracı olarak hareket edecek şekilde tasarlandılar. Beyinden çıkan karmaşık yapıdaki sinyalleri çözümleyecek olan chipler, daha sonra bunları bilgisayarların anlayacakları şekilde dijital sinyallere çevirecekler. Braingate2 ve Cleveland Fonksiyonel Elektrik Stimülasyon (FES) merkezindeki araştırmacıların geliştirdikleri modelin daha kalıcı bir versiyonu olacak (hastanın kafasına dışarıdan takılan büyük OBD2 prizleri olmadan). Aynı zamanda her ikisi de hastanın çevresel sinir sistemine dayalı modeller olan Johns Hopkins Applied Physics Laboratory ve Ossur’ün yaptıkları modellerden daha doğrudan bir bağlantı sağlayacak bir model.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...