ARM’in yeni mobil işlemcileri ‘mobil yapay zeka’ için geliştirilmiş

Date:

Yapay Zeka ağırlık noktası

ARM geçen yıl düzenlenen Computex fuarında boy gösterdiğinde mobil VR’ı daha iyi hale getirecek bir demet telefon işlemcisinin tanıtımını yapmıştı. Fakat sizin de dikkatinizi çekmiş olabileceği üzere Yapay Zeka bu esnada mobil dünyasının en büyük yeni trendlerinden biri haline geldi. ARM’in yeni işlemci modelleriyle Yapay Zeka modasına temayül etmesi şaşırtıcı olmasa gerek.

İlk dikkat çeken ürün Cortex-A75 CPU çekirdeği. Firmanın söylediğine göre işlemci dizüstü seviyesinde bir performans grafiğini, mevcut mobil işlemcilerden daha fazla enerji tüketmeden sağlayabiliyor. ARM, bir önceki model olan A73 core işlemciye oranla yüzde 50 oranında bir performans artışı vaat ediyor. Bu itibarla cihazlarımızda işlev görmekte olan makine öğrenimi işlemlerine kendini adayabilecek kapasiteye sahip. Şunu unutmayalım: bu tip algoritmalarla biçimlenen davranışlara dayalı performans artışına dönük optimizasyon çalışmaları, son dönemdeki telefonlarda sıklıkla görülmeye başlandı. Bu chipsetler makine öğreniminde daha etkin oldukları sürece, gün yüzüne çıkmamış derin anlayışlardan daha fazla faydalanabileceğiz.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Bu arada ARM’in A55 CPU’su, biraz enteresan. Daha çok kablo yenilemesi gibi göründüğü aşikar fakat mevcut A53’e oranla 2.5 kat daha fazla güç verimi sağlıyor. Ki bu da orta sınıf bir işlemciye göre kaydadeğer bir artış.  Akılda bulundurulması gereken bir şey var: her iki işlemci de ARM’in oldukça yeni ‘DynamIQ’ temelini  kullanıyorlar. DynamIQ, işlemcilerin daha esnek şekilde kullanılmalarına imkan veren yeni bir tasarım.

Gördüğünüz üzere ARM’in eski big.LITTLE mimarisi çok da yoğun olmayan görevlerde kullanılmak üzere, daha az güçteki eşit sayıda yüksek-güce sahip CPU çekirdeklerle eşleştirilmiş. Bu arada DynamIQ sekiz adede kadar tamamiyle farklı çekirdeklerin kullanımına olanak sağlıyor. Amacınıza bağlı olarak çok güçlü bir çekirdeği, orta seviyede ve düşük güçte çekirdeklerle bir araya getirebilirsiniz.

Bunun haricinde geçen yılki G71 üzerinde yapılmış bir çalışma ile geliştirilen Mali-G72 grafikleri de var (Huawei’nin şahane Mate 9 modeli gibi cihazlardan hatırlıyor olabilirsiniz). A75’in cihaz üzeri yapay zeka için müthiş bir haber olduğunu düşündüyseniz, G72 size daha da önemli gelebilir.

G71’den tek farkı güç verimi değil tabii. ARM aynı zamanda GPU’nun makine öğreniminde yüzde 17 daha verimli olduğunu söylüyor. Tabii bu da yapay zekayı çalışmalarına dahil etmek isteyen üreticiler için iyi bir haber. Fakat diğer faydaları da unutmayalım: G72 aynı zamanda yeni, daha yüklü oyunları ve VR deneyimlerini oldukça iyi çalıştıracaktır. Peki hiç mi olumsuz yanı yok? Bunu söyleyebilmek için işlemcilerin cihazlarda çalışma performanslarını görmemiz gerekiyor. Ki bu da 2018 yılını bulacaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...