ARM tabanlı Windows 10 bilgisayarlar geliyor

Date:

Snapdragon işlemci üzerinde çalışacak

Windows RT’yi hatırlıyor musunuz? ARM tabanlı donanım niyetine kullanılan Windows 8’in soyulmuş versiyonunu? Windows için tam bir hezimetti. Sadece masaüstü ortamında yapılan birkaç yenilik, ve Surface ile Lumia 2520 için yapılan çok az bir değişiklik yapılmıştı. Microsoft şimdi ise kararlı bir şekilde Qualcomm ile birlikte çalışarak Windows 10’u Snapdragon işlemciler üzerinde çalıştırmayı planlıyor.

Geçen Aralık ayında açıklanan bu çalışmanın meyvelerini bu yıl sonuna doğru görecek olmamız gerekiyor. Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf yaptığı bir yatırım çağrısında “Snapdragon 835 işlemcimiz bu yılın son çeyreğinde piyasaya çıkarılması düşünülen Windows 10 tabanlı mobil PC tasarımlarına doğru genişliyor” demişti.

Windows 10’u çalıştıran ARM tabanlı donanım Windows RT’de olmadığı gibi uygun masaüstü sınıfı uygulamaları destekleyecek. Bunun nedeni Microsoft’un doğrudan işletim sistemi içerisinde çalışacak Adobe Photoshop, Microsoft Word ve diğer masaüstü tutturaçları çalıştırabilecek bir emülatör geliştiriyor olması. Bu büyük bir vaad olmakla birlikte, başarılı olursa Windows 10 pazarının gidişatını değiştirebilecek özellikte. Birincisi, Windows kullanıcılarının alıştıkları şekilde bir ortam oluşturacak olması (Surface 2’de olan garip uygulama karışımları ve çevreleri bu sefer olmayacak). Bir diğer sebep, ARM tabanlı donanım daha uzun süreli bir batarya ömrü sunacak olmalı. Böylece elektrik tasarrufundan çok dayanma gücüne ihtiyaç duyanlar için daha iyi seçenekler sunacak.

Aynı zamanda ARM tabanlı laptop’ların Intel tabanlı eşleniklerinden daha ucuz olmaları muhtemel. Garanti değil ama eğer bu olursa Microsoft, Chromebooks ve iPad’lere oranla daha avantajlı bir konumda olacak. The Verge’e göre ARM tabanlı cihazların ilk dalgası Microsoft Surface departmanından değil diğer üreticilerden gelecek. Bir habere göre Lenovo bir cihaz üzerinde çalışıyor ve Microsoft’un Seattle’da düzenleyeceği Microsoft’s Build konferansında birkaç firmaya daha şahit olma ihtimali de var.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...