Aselsan Sarper™ sentetik açıklıklı radar ‘SAR’ teknolojisi

Date:

Sarper™ Sentetik Açıklıklı Radar

Aselsan Sarper™ insanlı ve insansız hava platformlarında kullanılabilen, yüksek çözünürlüklü yeryüzü görüntüleme ve hareketli hedef tespiti amaçlı bir radar sistemidir. Sarper™, havadan gözetleme/görüntüleme ihtiyaçlarına yönelik olarak çeşitli askeri ve sivil uygulamalarda kullanılabilmektedir. Havadan gözetleme uygulamalarında SAR sensörleri, yağışlı/bulutlu ve karanlık havada dahi görüntüleme yapabilme kabiliyetleri ile önemli kazanımlar sağlamaktadır. ASELSAN SARPER™ sistemi, fiziksel kısıtların elverdiği en hassas çözünürlükte görüntü sağlamakta, uygulanan özel anten tasarımı ve sinyal işleme yaklaşımları sayesinde aynı anten üzerinden görüntüleme ve hareketli hedef tespiti yapabilmektedir.

Aselsan Sarper Nedir ?

Yapay Açıklıklı Radar (Sythetic Aperture Radar SAR) uçaklarda mevcut olabilecek, maksimum büyüklükteki bir anten ile, uçağın seyir rotasında; Ektronik simülasyon yapabilen bir sistemdir. Uzun bir zaman skalası içinde gönderim-alım çevrimleri PRT ler, PRT = Darbe Tekrarlama Zamanı, uçağın hassas göreceli konum koordinatları ile birlikte elektronik ortama kaydedilir. Bu çevrimler cycles dediğimiz belirli bir sayıya ulaştığında kaydedilerek bilgisayarda işlenir. Her bireysel çevrimde ortaya çıkan değişik Doppler frekansları hedefin geometrisinin çiziminde hesaba katılır. Böylece gerçek bir antenin açıklık açısının elverebildiğinin çok ötesinde yüksek açısal çözünürlüklü bir radar resmi elde edilir.

Uçak radar yapımcıları bu teknolojiyi kullanarak, bir uçak tarafından taşınması pratik olmayan 10 m gibi boyutlara sahip anten dizilerini kullanmadan oldukça iyi açısal çözünürlük elde etmişlerdir.

Mekik Radar Topografi Görevini yürüten (SRTM Shuttle Radar Topography Mission) bir uzay mekiğinde yine bu Yapay Açıklıklı Radar (SAR) tekniği kullanılmaktadır.

SAR radarı yanında birde Ters SAR olarak adlandırılan Inverse SAR kısaca ISAR tekniği de kullanılır. Bu teknikte uçağın güzergâhı temel alınmaz, aksine lokalize olmuş hedefin hareket vektörü kullanılır. Gemi tespit devriye uçaklarında bulunan ISAR radarları gemilerin kimlikleri bile tanıyacak kadar kaliteli radar resimlerini elde edebilmesi nedeniyle büyük öneme sahiptir.

Aselsan Sarper radarının çalışması;

 

Önemli Özellikler
  • X-Bant yayın frekansı
  • 37km azami menzil
  • Yarıklı dalga kılavuzu çift anten
  • Stripmap/Spotlight/GMTI Modları
  • Otomatik anten yönlendirme ve stabilizasyon
  • Otomatik hareket kompanzasyonu
  • Çeşitli hava araçlarına kolay entegrasyon için özel olarak tasarlanmış arayüzler
  • Platforma uygun radom tasarımı

Aselsan Sarper

Aselsan Keşif Gözetleme Radar Sistemleri, çözümüne ait diğer ürünler;

Acar Gözetleme Radarı

Alper gemi LPI radarı

Serdar Sahil Gözetleme Radarı

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...