Bilim insanlarına göre irade yaşla orantılı olarak gelişiyor

Date:

Yaşlanma-irade ilişkisi

Çocukken olduğundan çok daha iyi kontrol edebiliyorum kendimi. Daha derli toplu daha az iticiyim. Neden böyle? Bunun olmasına neden olan şey neydi beynimde gerçekleşen?

Current Biology’de dün yayınlanan bir çalışma, konuya dair bir ipucu verebilir.

Bilim insanları, çocuklar büyüdükçe beyinde gerçekleşen değişiklikler üzerinde bir çalışma gerçekleştirdiler. Umarız onlar da bu süreç esnasında daha iyi davrandıkları bir noktaya erişmişlerdir. Bilim insanları ‘yönetici işlev’ gelişme gösterirken gerçekleşen fiziksel değişiklikleri analiz ettiler (yönetici işlev; daha kapsamlı disiplin ve odaklanmayla ilişkili kabiliyetler topluluğuna verilen addır). ‘Yönetici işlev’ becerileri oldukça önemlidirler; ilaç kullanımından insanın tamamladığı eğitim derecesine kadar her şeyde önemli rol oynarlar.

Beynin gelişim aşamaları

Pennsylvania Üniversitesi’nden bir ekip 8 ile 22 yaş arasındaki 882 kişinin beyin taramalarını analiz etti (Taranan beyinler ayrı bir beyin geliştirme çalışmasının parçası olarak görüntülendi).  Genç beyinlerle daha yaşlı olan beyinlerin karşılaştırmasında iki büyük fark görüldü. Birincisi; beyinler yaşlandıkça farklı bölümler birlikte daha yakından çalışma yapmak için ‘modüllere’ ayrılıyorlar.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Fakat her ne kadar beyin, özelleştirilmiş modüllere ayrılıyor olsa da, parçalanmıyordu. Beyin, genel anlamda daha entegre hale geliyordu çünkü modüller arasındaki bağlantılar daha da güçleniyorlardı.

Elde edilen bulgular beynin nasıl daha karmaşık hale dönüştüğü sorusuna daha fazla ışık tutuyor. Teşhis esnasında potansiyel olarak faydalı olabilecek bulgulardı elde edilen neticeler. Artık normal bir beynin nasıl geliştiğini biliyoruz. Gelişmesi gerektiği gibi gelişmeyen bir beyni görmemiz artık daha kolay. Bilim insanları bundan sonra elde edilen yeni bilgi dahilinde psikiyatrik bozukluklar geliştirebilecek olan çocuklarla ilgili tahminlerde kullanılma olasılığını tespit etmeyi umuyorlar.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...