Güdümlü organizmalar ile hastalıklara karşı savaşılacak

Date:

Yeniden kombinasyonlama

Bilim insanları hastalıklara karşı savaşmak ve hatta bilgisayarlar yapmak için kullanacakları özel yapım organizmaların hayaliyle yaşıyorlar. Fakat sorun şu ki tam olarak ihtiyacınız olan yaşam biçimini sağlayacak kapsamlı genetik değişiklikleri yapmak oldukça zor. Bu amaçla bilim insanları, aşırı uzunluğa sahip genomları suni DNA ile yeniden ‘yazmak’ için bir yol buldular. Ekip, ‘yeniden kombinasyonlama’ (yani, benzer DNA parçacıkları arasındaki serileri takas etme) yöntemini aşama aşama uygulamak suretiyle salmonella bakterisini değişikliğe uğratıp, mayalanma ile büyüyen genleri yamaladı ve kalitelerini arttırmak için güçlendirdi. Sonuç itibariyle 1.557 adet değiştirme işlemiyle salmonella 176 gene yayıldı (oldukça basit bir organizma için büyük bir değişiklik).

[irp posts=”14732″ name=”Hava kirliliği çocukların genlerinde tahribata yol açıyor”]

Ortaya çıkan bakteri büyük oranda sağlıklı görünüyor. Tamamiyle doğal olan orjinaliyle aynı hızda büyüdükleri gibi, herhangi bir aksaklık da yaşanmadı.

Çalışma henüz erken aşamada olduğu için vücudumuzda belirli hedefler doğrultusunda gezinecek bakterileri yakın zamanda görebileceğimizi sanmıyoruz. Salmonella üzerinde değişiklik yapmanın basit olduğu bir canlı. Kaldı ki laboratuar ortamında yapılan bir deneyle, belirli bir amaca hizmet edecek sağlıklı bakteri üretmek arasında büyük bir fark var. Ama yine de ümit verici bir çalışma olduğu kesin. CRISPR gibi gen işleme teknikleri , bu tip büyük oranda değişiklikler yapmak için yeterli aşamada değiller. Diğer yandan farklı metodlar da genellikle yavaş ve karmaşık özellikteler. Bu metod ise hızlı ve belirgin değişiklikler yapmaya imkan veriyor. Özetle söylemek gerekirse bu teknik, gen mühendisliğinin sahip olduğu potansiyeli ciddi oranda arttırabilir. Küçük oynamalar yapmak yerine genetikçiler bu metodu kullanarak DNA bölümlerini o denli büyük oranda yeniden yazabilirler ki, ortaya çıkacak sonuç, orijinali ile kıyaslandığında farksız yapıda olabilir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...