Intel Core i9, 18 çekirdekli bir canavar

Date:

4K oyun oynarken HD yayın yapabilmek

Geçtiğimiz yıl düzenlenen Computex fuarında Intel ilk 10 çekirdekli tüketici işlemcisini tanıtarak firmanın ‘çoklu görevlendirme’ dünyasına girişini gözler önüne sermişti. Pahalı bir chip olan bu ürün, 1.700$ civarında satışa sunulmuş, buna rağmen aynı anda birkaç ağır programı çalıştırmak durumunda olanların ihtiyaçlarını karşılamıştı. Intel şimdi de Core X serisi adını taşıyan tamamiyle yeni işlemci familyasıyla çıtayı yükseltiyor. Serinin başını çeken işlemci ise 18 çekirdekli i9-7980XE.

1.999$ olan 7980XE’nin ortalama bir masa üstü bilgisayarda görebileceğiniz bir chip olmadığı aşikar. Bilakis Intel’in bir manifestosu niteliğini taşıyor. Bu özelliğiyle AMD’nin 2017 yılı tüketici işlemcileri arasında en güçlüsü olarak tanımlanan 16 çekirdek Threadripper işlemcisini alt ediyor. Aynı zamanda Intel’in, bir yandan 4K’da oyun oynarken diğer yandan Twitch üzerinden HD olarak yayınlamak isteyen güç düşkünü kullanıcıların beklentilerini karşılaması için yeni bir yöntem olma özelliği taşıyor. Üstelik sanki devasa çekirdek gücü yetmiyormuş gibi, traflop seviyesinde işlemci gücünü de beraberinde getiren ilk Intel tüketici chip’i olma özelliğini de taşıyor.

Intel X Serisi

Eğer 18 çekirdek size fazla gelirse, Core i9 Extreme Edition chipleri aynı zamanda 10, 12, 14 ve 16 çekirdek varyantlarına da sahip. Belki de donanım delisi olanlar için en iyi haber, 10 çekirdekli i9-7980X’in 999$’a satılacak oluşudur. Geçen yılki versiyonuna oranla gözle görülür bir düşüş anlam ifade ediyor.

[irp posts=”14971″ name=”Siz siz olun, 2018’den önce Bluetooth cihaz almayın!”]

Tüm i9 chipler temel olarak 3.3 GHz clcok speed’e sahipler ve Turbo Boost 2.0 ile 4.3 GHz dual-core hızlarına, Turbo Boost 3.0 ile de 4.5 GHz hızlarına erişebiliyorlar. Turbo Boost 3.0’dan bahsetmek gerekirse; Bu özellik de yeni Extreme Edition chiplerde hem tekil, hem de çifte core hızlarını arttırmak için geliştirime tabi tutulmuş. X-Serisi familyası genel olarak  söylemek gerekirse 4, 6 ve 8 işlemcili quadcore i5-7640X ve i7 modelleri  ile eşdeğer.

Intel X serisi platform karşılaştırması

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...