Bilim insanları dünyanın en ince hologramını yaptılar

Date:

Elektronik cihaz uygunluğu

Bilim insanları dünyanın en ince hologramını yaparak, teknolojinin telefonlara uyarlanması için kapı açtılar.

Bu devrimsel nano-halogram, araştırmayı yürüten ‘Ryal Melbourne Institute of Technology’deki Avustralya’lı ve Çin’li ekip tarafından tasarlandı.

Söz konusu teknolojinin yapımı kolay olduğu gibi, hologramı görmek için üç boyutlu gözlük de gerekmiyor. Aynı zamanda insan saçından bin kat daha ince.

Nature Communications’da yayınlanan araştırma yazısına göre teknoloji, mobil cihazlara da entegre edilebilecek.

Holografik yansımaların üç boyutlu resimlerden farkı, izleyicilerin yansımanın çevresinde gezinerek farklı perspektif ve açılardan bakabilmelerinin mümkün olmasıdır.

Bununla birlikte modern elektronikle birlikte çalışacak derecede ince hologramlar geliştirmek ise başlı başına bir sorun.

Fransa’daki başkanlık yarışı esnasında adaylardan Jean-Luc Melenchon daha üstünkörü bir teknoloji kullanarak aynı anda birkaç mitingde görüntülenmişti.

Bu yöntem aynı zamanda 2012 yılında California’da düzenlenen Coachella Festivali’nde rap dansçısı ‘Tupac Shakur’un bir resminin Snoop Dogg ile oynamak için sahneye yansıtıldığı esnada kullanılmıştı.

RMIT’nin tanınmış profesörü Min Gu “Bilgisayar ortamında üretilen hologramlar, elektronik cihazlar için oldukça büyükler. Fakat bizim yaptığımız hologram, bu boyut engelini aşıyor” dedi.

“Bizim nano-hologram teknolojimiz aynı zamanda tasarımımızı büyük ölçekli kullanımlar ve toplu üretimler için uygun kılan basit ve hızlı bir işlem olan ‘doğrudan lazerle yazma sistemi’ kullanılarak üretildi.”

“Holografiyi günlük kullanımdaki elektronik cihazlara entegre etmek, ekran büyüklüğü engeline takılır. Açılır menü bir 3D hologram, telefon ya da saat ekranına düzgün biçimde oturmayacak ölçüde veri yoğunluğu yansıtır.”

“Tıbbi teşhislerden eğitim, veri depolama, savunma ve siber güvenlik alanlarına kadar 3D holografi, bir dizi endüstriyi dönüştürme potansiyeline sahip. Ve bu araştırma işte bu devrimi bir adım daha yakınımıza getiriyor”

Geleneksel hologramlar üç boyutlu derinlik görüntüsünü verebilmek için ışık fazını modüle ederler. Yeterli faz değişimleri üretmek için bu tip hologramların optik dalga boyu kalınlığında olmaları gerekir.

Araştırmacılar ‘Beijing Institute of Technology’ ile birlikte çalışarak bu kalınlık sınırını 25 nanometre’lik hologramla aştılar. Ekip bunu sağlamak için özel bir materyal kullandı. Bu materyal, ışığın normalde olduğundan farklı bir şekilde yüzeye geçişini sağladı.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...