Bilim parayla mutluluğun satın alınabildiğini kanıtladı!

Date:

Bilim parayla mutluluğun satın alınabildiğini kanıtladı!

Her ne kadar parayla mutluluk olmaz deseler de, bilim bunun tam aksini söylüyor!

Uluslararası araştırma takımının yakın zamanda ispatladığı veri ile parayla yapmanız gereken fakat vakit harcayan işleri başkalarına yaptırarak – örneğin evinizi temizlemek, yemek yapmak vs. – mutlu olabileceğinizi açıkladılar.

Yeni bilimsel veri ise şu şekilde işliyor. Zengin veya fakir olmanız hiç önemli değil, zamana sıkıştığımız anlar olmuştur. İşte bu anları parayla satın aldığınız zamanki mutluluk ve zamanınızı kendi isteğiniz doğrultusunda kullanmanız hayattan aldığınız zevki artırıyor.

Araştırma takımının lideri Ashley Whillans – kendisi Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde profesörlük yapmakta – bu yeni araştırmanın metotlarını şu şekilde yapmış. 4.500’e yakın kişiden oluşan bir denek üzerinden bu araştırmayı yürütmeyi planlamışlar. Denekler Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Danimarka ve Hollanda gibi yerlerden seçilmiş. Ve deneklere çok basit bir soru sorulmuş. Yapmanız gereken sıkıcı işleri başkalarına para ödeyerek boş zamanınızı artırıyor musunuz?

Deneklerin % 28’i evet diye yanıtlamışlar. Ve bu kitle aylık ortalama 147.95 $ para harcayarak kendilerine ekstra zaman satın almaktalar. Artık paradan yana dertleri kalmamış olan bu kişiler kendilerini mutlu etmek adına başka insanların zamanlarını kendi işleri için kullanmaktalar.

Ashley Whillans ve takım arkadaşlarının bulduğu bir başka veri ise zamanlarını para harcayarak kazanan insanlar, bunun tam tersini yapan insanlara göre daha mutlu bir hayat sürmekteler. Aynı zamanda parayla başkalarının zamanını satın alan insanların ‘ Zaman Stresi ‘ adlı basıncı daha az hissettiklerinden, mutlu yaşamaya daha elverişli olduklarını düşünüyorlar.

İlk sorunun daha dar bir anlamı olmasından dolayı araştırmacılar 1.800’den fazla Amerikalı katılımcıya  ‘ parayla zamanınızı satın alır mısınız? ‘ diyerek ikinci bir soru yöneltmişler. % 50’den fazlasının evet olarak yanıtladığı soruda, evet diyenlerin ortalama 80 $ – 90 $ arasında alışveriş, yemek pişirmek ya da ev işleri adına para harcadığı da belirtilmekte.

Son soru olarak ise Whillans ve takım arkadaşları Kanada’da Vancouver adasında çalışan 60 kişiye doğrudan bir test yaptılar. 2 hafta boyunca, her hafta sonu olmak kaydıyla katılımcılara 40 $ para verdiler. Test sonucu ise insanların büyük çoğunluğu ilk hafta sonlarında parayı zaman kazanmak, ikinci hafta sonunda ise materyal alımında kullandıklarını gösteriyor.

Farklı bir bakış açısı ile para ve mutluluk ilişkisi

Her ne kadar yukarıdaki araştırma bitmiş olsa da bu konuda birkaç söz daha söylemek gerekir. Özellikle Türkiye gibi 3. Dünya ülkesinde yaşayan biriyseniz, hayallerinizdeki işi yaparak para kazanmanız pekte mümkün değil. Dolayısıyla eğer paranız olsaydı hayallerinizdeki hobileri veya mesleği yapmak için zamanınız olacaktı. Dolayısıyla her ne kadar duygusal insanlar hayatlarının ilerleyen süreçlerinde paranın mutluluk getireceğini kabul edecek olsalar da, şu anlık para mutluluk getirmez diyerek yaşayabilirler.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...