Bir kasırganın anatomisini anlamak için ‘Süperbilgisayar’ kullanıldı

Date:

2011 yılının en ölümcül kasırgalarının simülasyonu geliştirildi

ABD’nin Kasırga Kuşağı olarak da bilinen orta-batı gölgesinde 2011 yılı boyunca irili ufaklı birçok kasırga meydana gelmişti. Bu durum sonucunda bilim adamları bir süper hücre fırtınanın ne sebeplerle ölümcül bir kasırgaya dönüştüğünü araştırmak için yeni yöntemler aramaya başladı. Bunun için bilim adamları bir “süperbilisayar” kullanmaya başladı.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Leigh Orf, 2011 yılında meydana gelen kasırganın İllinois Üniversitesinde bulunan Blue Waters makinası ile simülasyonunu geliştirdi. Bu sayede süperbilgisayar, süper hücre fırtınasını iki milyar parçaya ayırmayı başararak, 200 km karelik bir alana yaymayı becerdi. Rüzgar hızı, hava ısısı ve basınç nemi gibi etkenlerde denklemin içine alınarak her bir parçanın fırtınada nasıl tepki verdiği gözlemlendi. Süperbilgisayar Blue Wates, bu işlemi yapabilmek için tam 20,000 çekirdeklik gücünü harcamasına rağmen hesaplama üç gün sürdü.

Yaptığı açıklamada Orf, “ilk kez bir süper hücre fırtınanın kasırga üretirken nasıl hallerden geçtiğini görebilme fırsatımız oldu” şeklinde konuştu ve, “şu an tam bir fırtınaya sahibiz ve içerisinde neler döndüğünü görebiliyoruz” dedi. Bu çalışma sayesinde Orf ve ekibi bu ölümcül hortumların içeriden dışarya doğru nasıl oluştuklarını ilk kez gözlemleme şansına sahip oldu. Bununla birlikte insanı hem korkutan hem de şaşırtan bir fırtına simülasyonu videosu da çekilmiş oldu.

[irp posts=”8152″ name=”Eğer kaçırdıysanız; Dubai insanlı Drone servisi ve Microsoft’un Drone Simülasyonu”]

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...