Bitcoin dünyası için 1 Ağustos ve yapılması gerekenler

Date:

Güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor.

Bitcoin, her ne kadar geleneksel alışkanlıkları yıksa da blockchain’in yapısında zamanla bir takım sorunlar oluştu. 1 Ağustos’ta beklenen olası bitcoin güncellemesinin bitcoin için iyi mi yoksa kötü mü olacağını kimse kestiremiyor. Ancak bu tür güncellemeler bitcoin’in gelişmesi için yapıldığı aşikar. Fakat güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor. Zaten bitcoinin doğası gereği güvenliği kullanıcının kendisi sağlaması gerekiyor. Bu güncellemenin sebeplerinden biri bitcoin transferler ücretlerinin artmasıdır.

Bitcoin transferleri blok zinciri (blockchain) teknolojisine dayanır ve her bir blok 1 mb’tan oluşur. Eskiden transferler için 1 mb yeterken, bitcoin’in yaygınlaşması ve kullanıcı sayısının artmasından dolayı bu 1 mb’lık bloklar yetmemeye başladı. Böylece transferlerin süreleri artarken buna bağlı olarak transferlerin ücretleri de arttı. Transferinin hızlı gerçekleşmesini isteyen bir kullanıcı, ön sıraya geçip işleminin daha hızlı gerçekleşmesini istediğinde de daha fazla ücret vermesi gerekiyor. Her seferinde daha hızlı işlem isteyen kullanıcılar daha fazla ücret ödediği için de transfer ücretleri zaman içinde katlanarak arttı.

Güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor

Bu sıkıntıları çözüme ulaştırmak için hard fork (Bitcoin Unlimited) ve soft fork (SegWit) fikirleri öne sürüldü. İşte 1 Ağustos’ta olabilecek olan budur. Bitcoin’de hard fork ve soft fork tartışmaları 2015 yılında başladı. Fork (çatallanma) kavramı ile ilk defa geçtiğimiz sene, hacmi yüksek altcoinlerden biri olan ethereum’a uygulandı. Böylece birbirinden bağımsız iki kripto para birimi oluştu: Ethereum (ETH) ve Ethereum Classic (ETC). Ethereum (ETH) şu anda bitcoin’e karşı en iddialı para birimidir. Ethereum Classic (ETC) ise ethereum ile hiçbir bağı olmadan yoluna devam ediyor.

Bitcoin kullanıcılarının mağdur olmaması için bitcoin.org sitesinde bazı uyarılar yapıldı. Açıklamaya göre 1 Ağustos’tan bir gün önceden itibaren bitcoin transferi yapılmaması ve bitcoin kabul edilen iş yerleri için bitcoin transferlerinin durdurması gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde bir takım sorunların oluşabileceğini, transferlerin onaylanamayabileceği konularında uyarılar mevcut. Ayrıca olası bir fork (çatallanma) durumunda iki çatalın da birbirinden bağımsız olacağı için bazı sorunlar yaşanabilir.

Bitcoin’lerinizi herhangi bir borsada ya da  sizin yerinize saklayan herhangi bir yerde bırakmamanız önemli. Çünkü kişiye özel bir anahtar olan private key’i kendi elinizde bulundurmanız gerekiyor. Bitcoin’lerinizi sizin erişiminizde olan bir yerde saklamanız gerekiyor. Private key’e kim sahip ise içerisindeki bitcoinlerin de sahibi o demektir. Borsalar kullanıcılarına private key vermediği için bitcoinleri sizin yerinize saklıyor. Yani bitcoinlerinizi borsaya emanet etmiş oluyorsunuz. Eğer tercih ettiğiniz borsada sorun oluşursa bitcoinlerinize ulaşamayabilirsiniz. Yapmanız gereken ise private key’in yedeğini almanız.

Güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor

Bitcoinleri borsada bıraktığımızı düşünelim. Olası bir fork (çatallanma) durumunda tercih ettiğiniz borsa hangi çatalı desteklerse sizin bitcoinlerinizde doğal olarak borsanın tercih etmiş olduğu çatala dahil olacak. Ve eğer tercih ettiğiniz borsa talep görmeyecek çatalı desteklerse bitcoinlerinizin değeri düşebilir. Örneğin A bitcoin için çok fazla talep gören çatal diyelim. B bitcoin ise talep görmeyen bitcoin. A bitcoinin değeri 3000 dolar seviyesine geri döndü ancak B bitcoini talep görmediği için belki de 25 dolar seviyelerinde kaldı. Bu durumdan önce, tercih ettiğiniz borsa B bitcoini desteklemiş ise sizin bitcoinleriniz de B bitcoin çatalına dahil oluyor. Ve bitcoinleriniz değer kaybetmiş oluyor. İşin aslı borsaya bağlı kalmış olursunuz.

Çatallanma konusunda bir belirsizlik söz konusu. Hangi bitcoin’in kabul göreceği ya da kullanılacağı ancak olası bir çatallanmadan sonra belirginleşecek. Lakin private key kendi elinizde olduğu sürece hangi bitcoini tercih edeceğinizi kendiniz karar verebilirsiniz.

Bitcoin.org’un vermiş olduğu tavsiyelere geçelim. Öncelikle yukarıda da yazıldığı gibi private key’e sahip olmanız gerek. Bunun için kullanmış olduğunuz cüzdanın private key’i size sağlaması gerekiyor. Eğer sağlamıyor ise private key’i size veren bir cüzdan uygulaması kullanmalısınız. Önerilen cüzdanlara buradan göz atabilirsiniz. Önerilen cüzdanların başında bitcoin core geliyor. Çünkü bu güne kadar gerçekleşmiş olan bütün işlemlerin bir kopyası sizin elinizde oluyor. Ancak bu güne kadar gerçekleşmiş olan bu işlemlerin boyutu yaklaşık 130 GB. Yani bilgisayarınıza 130 GB veriyi indirmeniz gerekiyor. Diğer en çok kullanılan cüzdan biri de Electrum’dur. Electrum’u bilgisayarınıza ya da Android cihazınıza kurabilirsiniz.

Güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor
Bitcoin Core

Bir diğer seçenek ise kağıt cüzdanlar (paper wallet). Paper wallet oluşturmak için buraya ya da diğer bir seçenek olarak buraya tıklayabilirsiniz. Eğer bitcoin ile yeni tanıştıysanız bu yöntem kafa karıştırabilir.

Güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor
Paper Wallet

Ve bu yöntemlerden en güvenlisi de Hardware Wallet (Donanım Cüzdan). Çünkü fiziksel yapıda, private key’i cihazda hapsediyor, internet ile bağlantısı yok. Donanım cüzdanların en çok kullanılan türü USB şeklinde olanlarıdır. Trezor, Ledger Nano, Digital Bitbox, KeepKey gibi  fiziksel cüzdanların içinde bitcoinlerinizi güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

Güncelleme öncesi bitcoin kullanıcılarının bitcoinlerini güvenlik altına almaları gerekiyor
Ledger Nano S Hardware Wallet

Aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...