Bitcoin tarihinin en yüksek değerlerini görüyor

Date:

Toplam pazar payında düşüş

Şu anda piyasada toplamda 32.92 milyar dolar değerinde bitcoin kripto para birimi sirkülasyon halinde.

Aşağıda yer alan Coindesk tablosundan da görüleceği üzere Bitcoin, geçtiğimiz yıldan bu yana sürekli bir artış yaşıyor.

Coindesk Bitcoin Değeri

Bitcoin ilk kez 2013 yılında 1$ değerini aşmıştı fakat Mount Gox gibi sonradan yükselen kripto döviz birimlerinin patlaması gibi faktörleri de içeren bir dizi sebepten ötürü düşüşe geçmişti. Finansal kurumlardan edinilen destek ve Çin’de yapılan yeni ekonomik düzenlemeleri müteakiben seyreden stabil hava, bitcoin gibi ‘blok-zincir’ servislerin tekrar yükselişine neden oldu ve geçtiğimiz yılın sonunda bitcoin tekrar 1$ sınırını gördü. O zamandan bu yana bitcoin’in değerinde 2017 yılı boyunca sürekli bir artış yaşandı.

Bitcoin tüm zamanların en yüksek değerini yaşadığı Nisan ayı sonu itibariyle 1.343$’a satın alınabiliyordu. Şimdi, yani üç hafta sonra %50’lik bir değer artışı yaşadı. Bir bitcoin sadece geçtiğimiz hafta içerisinde %12 oranında değer artışı kaydetti.

Diğer kripto para birimleri de yükselişte

Fakat yükselişte olan tek kripto para birimi bitcoin değil. Büyük bankalar nazarında ödeme protokolü olarak sabitlenmeyi hedefleyen merkezi döviz birimi ‘Ripple’ bir aydan daha kısa bir süre içerisinde 10 kat (%1000) artış kaydederek dolaşımda olan kripto döviz birimleri arasında en değerli ikinci kripto para birimi oldu (bitcoin’in hemen arkasında yer alıyor).

Ha keza geliştiriciler için ‘blok-zincir’ tabanlı işlem platformu olarak işlev görmek üzere tasarlanan diğer bir kripto para birimi olan ‘ethereum’  da 12 milyar dolara yakın toplam pazar payı ile şu an birim başına 130$’dan işlem görüyor. Geçtiğimiz aya oranla yaklaşık 2 kat civarında bir değer artışı yaşamış.

Tüm bu artışlar gösteriyor ki bitcoin mevcut kripto dövizler arasında pazar payı en yüksek kripto para birimi olma özeliğini kaybediyor. Günümüz itibariyle bitcoin’in toplam pazar payı, tüm kripto para birimlerinin %47’sini oluşturuyor. Halbuki birkaç ay öncesine kadar %80’lik bir paya sahipti.

Kripto döviz toplam pazar payı

Diğer kripto para birimlerinin bitcoin’den çok daha iyi performans gösteriyor olmalarının sebeplerinden biri bitcoin’in ölçeklendirme sorunu. Birim o denli büyüme sağladı ki kripto para ağı, yapılan işlemleri hızlıca teyid etmekte zorluk yaşıyor (kullanıcılar daha küçük para birimlerine yüksek miktarlarda para bağlamadıkları sürece). Her ne kadar bu sorun Segwit ya da Bitcoin Unlimited gibi çözümlerle giderilebilecek olsa da, bitcoin’in kod tabanını etkin olarak kontrol altında tutan nüfuzlu ‘miner’lar henüz hangi yeni protokol üzerinde işlem yapılacağı konusunda bir konsensüse varabilmiş değiller.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...